Koncertom za pamćenje Jazz orkestar HRT-a uz Mangroove započeo svoju koncertnu sezonu

12:52 / 08.10.2020.

Autor: M.Š./HRT

Mangroove i Jazz orkestar HRT-a

Mangroove i Jazz orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Koncertom s Mangrooveom, Jazz orkestar HRTa pod ravnanjem Mirona Hausera otvorio je, u dvorani Gorgona MSU-a, još jednu svoju koncertnu sezonu.
Koncertom u suradnji s Mangrooveom, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem svog umjetničkog voditelja Mirona Hausera otvorio je u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), još jednu svoju koncertnu sezonu.

Nastavljajući niz suradnji s kreativnim hrvatskim glazbenicima i bendovima, bez obzira u kojem žanru djeluju, Jazz orkestar HRT-a, odlučio se na koncert s pop sastavom Mangroove. Kreativnost ovog specifičnog sastava dolazi iz suradnje pjevačice Željke Veverec i njezinog pop senzibiliteta te klavijaturista Tonija Starešinića koji je sklon alternativnom izričaju i improvizaciji. Oni su ujedno i autori, a skladbe ponekad ostvaruju u suradnji s ostalim članovima sastava, multiinstrumentalistom Leom Beslaćem i bubnjarom Silviom Bočićem koji su uz njih nastupili i na ovom koncertu.


                                                                Željka Veverec

Mangroove se tijekom petnaest godina djelovanja na našoj glazbenoj sceni profilirao u jedan od najboljih domaćih pop sastava. Izdali su četiri studijska albuma, odradili mnoštvo koncerata te zaradili mnogo pohvalnih kritika i niz nominacija za nagradu Porin. Do koncerta s Jazz orkestrom HRT-a došlo je na poticaj Mirona Hausera koji je s Mangrooveom surađivao na njihovom posljednjem albumu Srce, u pjesmi Nešto veće od nas, kao i još neki članovi Jazz orkestra HRT-a – saksofonist Mario Bočić i trombonist Luka Žužić u pjesmi Sanjala sam ljubav. S druge strane, Tonija Starešinića fascinirao je 'taj moćan zvuk big banda, ogromna brass sekcija s moćnom ritam sekcijom, iako su i dalje poprilično u pop formi. Osvojili su me na prvu. To sam osjetio i na prvim probama s Jazz orkestrom HRT-a.'

Za koncert je odabrano 10 skladbi, ponajviše sa zadnjeg albuma Srce, ali i nešto onih starijeg datuma pa je sinoć publika mogli uživati u svojevrsnom presjeku glazbene karijere Mangroovea i to u novim jazz aranžmanima iz pera Luke Žužića, Joea Kaplowitza i Darka Sedaka Benčića.

- Aranžeri su poštovali naše skladbe i još ih nadogradili u veći moćniji zvuk, rekao je Toni. - Sad kad slušam te skladbe u proširenoj izvedbi shvatim koliko je ta glazba veća od nas koji smo ju stvarali, i u cijelom tom kotačiću se osjećamo s jedne strane jako mali, a s druge ponosni što nas je glazba nadrasla i postala nešto veće od nas.
 

                                                                           Toni Starešinić

Iz minute u minute sinoć su se u Gorgoni redale odabrane skladbe Mangroovea koje autorski potpisuju Željka i Toni – Preludij, Sami, Laka sam, Sanjala sam ljubav, Nešto veće od nas, Tonijeva Azimut Theme , te one uz koautore Mirelu Priselac Remi (Ljubavi ni za lijek), Maria Huljeva (Vrijeme), Igora Farkaša i Ivana Krajcera (Ljubavna) te Lea Beslaća i Silvija Bočića (Srce) koje su svakim taktom sve više oduševljavale publiku koja je razgrabila ograničen broj ulaznica (zbog strogog pridržavanja svih epidemioloških mjera). Pristigla publika reakcijama je nadoknadila (malo)brojnost i stvorila atmosferu koja je motivirala glazbenika da pokažu svo svoje umijeće. Na kraju su ovacijama te upornim i glasnim pljeskom izmamili i dodatak – ponavljanje pjesme Sanjala sam ljubav. Nakon koncerta za koji se tražila ulaznica više, i publika i izvođači, kako je to na kraju lijepo istaknula Željka, imali su ispunjena srca…


                                                                             Željka Veverec

Koncert se mogao pratiti u izravnom radijskom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija, a televizijska snimka bit će dostupna u jednom od termina emisije Vrijeme je za jazz. Dodajmo da će se ovaj materijal zabilježiti i na nosaču zvuka, a čim to prilike i obaveze glazbenika dopuste, koncertno izvoditi na pozornici.


                                                           Miron Hauser i Jazz orkestar HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!