Marko Črnčec predstavio zadivljujuće pijanističko umijeće uz Jazz orkestar HRT-a

11:52 / 11.11.2021.

Autor: HRT

Marko Črnčec, Jazz orkestar HRT-a

Marko Črnčec, Jazz orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 11. studenoga 2021 . – Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera na svojemu drugom ovosezonskom koncertu, u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, ugostio je jednog od ponajboljih jazz glazbenika s ovih prostora – pijanista, skladatelja i aranžera Marka Črnčeca.

Glazbenik rodom iz Maribora već godinama živi i djeluje u New Yorku gdje nastupa u najprestižnijim jazz klubovima te surađuje s vodećim jazzistima. Svoje zadivljujuće pijanističko umijeće u kojemu stapa klasičnu i jazz naobrazbu (na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu diplomirao je i klasični i jazz klavir) s istančanim smislom za improvizaciju i nadilaženje žanrova, ovom prigodom je prvi put predstavio uz Jazz orkestar HRT-a, i to kroz retrospektivu svojega autorskog stvaralaštva. Niz od sedam skladbi započeo je standard Autumn Leaves Josepha Kosme, a nastavio se skladbama iz pera samoga Črnčeca (My Sweet T, Awareness, Moral Interchange, Improvisation, Devotion i Roads) na kojima je, što se tiče aranžmana, surađivao s Lojzeom Krajnčanom. U svim je skladbama dakako nastupio kao pijanist, solo i kao dio ansambla, pruživši i znatan prostor za solističke kreacije članova Jazz orkestra HRT-a.


„Mislim da je to više jazz program za klasični big band. Ima malo drugih ritmova, ali većinom je to poznati zvuk u tradiciji big banda“, rekao je.

Sve skladbe Marko Črnčec već je snimio uz Big Band RTV Slovenija te će uskoro biti objavljene na albumu pod naslovom Roads. S obzirom da je riječ o istome sastavu, pripreme su išle prilično lako:


„To je pisano za isti sastav muzičara, tako da je trebalo samo pročitati aranžmane. Naravno, svaki orkestar zvuči drugačije, ali to je to. Bilo je super, to su veliki profesionalci, sve super ljudi, znam ih dosta iz starih vremena kad sam svirao s HGM Jazz orkestrom. To su odlični muzičari tako da mi je drago da sviramo zajedno“, nije skrivao zadovoljstvo suradnjom s Jazz orkestrom HRT-a i Mironom Hauserom.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!