Noć mjuzikla odjeknula Sunčanom stranom Prisavlja

30.06.2022.

14:42

Autor: HRT

Noć mjuzikla

Noć mjuzikla

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 30. lipnja 2022. – Sinoćnji spektakl na Sunčanoj strani Prisavlja proveo nas je kroz neke od najljepših svjetskih i hrvatskih mjuzikala. Jednu od glavnih uloga odigrali su članovi Simfonijskog i Jazz orkestra HRT-a koji su se za ovu prigodu stopili u tzv. revijski orkestar i to pod vodstvom jednog od najupućenijih dirigenata u repertoar mjuzikla – Krešimira Batinića. Pored njih na pozornici su se izmjenjivale iskusne i mlade, proslavljene i nadolazeće zvijezde naše glazbene scene, među kojima smo mnoge imali prigodu ovaj put doživjeti u nešto drugačijem svjetlu – onome koje evocira kazališnu pozornicu i ozračje mjuzikla. 

Pjesma, ples, emocije, ostvareni i neostvareni snovi, izmjenjivali su se sa svakom točkom, a kroz njih nas je vodio majstor ceremonije Marko Braić – ujedno i Fantom iz opere čija je Christine u prvoj točki bila sopranistica Danijela Pintarić,koja nas je, pitajući se Who Are You, potom podsjetila i na ostvarenje iz pera Darka Domitrovića, Mire Gavrana i Ante Gele – mjuzikl Byron.


Glasoviti mjuzikl Mačke iz radionice Andrewa Lloyda Webera i Tima Ricea, dugo je držao rekord po broju izvedbi na londonskom West Endu i njujuorškom Broadwayju; Mačke su sinoć bile zastupljene točkom Rum Tum Tugger koju je uz svoj plesni ansambl otpjevao i otplesao naš autoritet ovoga žanra, Igor Barberić.


Mia Dimšić jedno je od svima nam poznatih lica i vokala koje smo sinoć doživjeli u nešto drugačijem svjetlu – u izvedbi brojalice Do-Re-Mi iz mjuzikla Moje pjesme, moji snovi uz djecu-polaznike škole pjevanja Husar&Tomčić.


U svoje vladanje vokalnom tehnikom i scenskim nastupom ponovno nas je uvjerio Jacques Houdek, moćnom izvedbom Pjesme kralja Heroda iz još jednog glasovitog uratka Webbera & Ricea – rock opere Jesus Christ Superstar. Kao što je, kada se početkom 1970-ih Jesus Christ Superstar počeo izvoditi na Broadwayju bilo osuda zbog teme kojom se bavi, tako je i Kosa svoj život krajem 1960-ih počela obilježena kontroverzom. No danas su to pravi klasici među mjuziklima; I Got Life izveo je, dakako uz plesnu podršku, Igor Drvenkar.


Galerija
Danijela Pintarić, Marko Braić, Foto: Marija Štilinović/HRT
Igor Barberić, Foto: Marija Štilinović/HRTKrešimir Batinić, Foto: Marija Štilinović/HRTMia Dimšić, Foto: Marija Štilinović/HRTJacques Houdek, Foto: Marija Štilinović/HRTIgor Drvenkar, Foto: Marija Štilinović/HRTNoć mjuzikla - prateći vokali, Foto: Marija Štilinović/HRTTara Thaller, Foto: Marija Štilinović/HRTMaja Bajamić, Foto: Marija Štilinović/HRTLorena, Vladimir Garić, Foto: Marija Štilinović/HRTSandra Bagarić, Kristijan Beluhan, Foto: Marija Štilinović/HRTIvana Kindl, Jacques Houdek, Foto: Marija Štilinović/HRTGelato Sisters, Foto: Marija Štilinović/HRTRoko Blažević, Foto: Marija Štilinović/HRTMarko Braić, Vanda Winter, Foto: Marija Štilinović/HRTNoć mjuzikla, Foto: Marija Štilinović/HRTSimfonijski i Jazz orkestar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRT

Cabaret i Chicago iz pera Johna Kandera i Freda Ebba dva su hit mjuzikla posvećena zlatnom dobu jazza, a sami su primjeri zlatnog doba brodvejskog mjuzikla. Svakako najslavnije točke su Cabaret i All That Jazz koje su nam dočarale Tara Thaller odnosno Maja Bajamić.


Blok domaćeg stvaralaštva počeo je ulomak iz Naše bile štorije na koji se nadovezao duet Lorene i Vladimira Garića, a Život je lijep iz Dunda Maroja, na glazbu Đele Jusića te glasoviti duet Ja ljubim (Tko pjeva zlo ne misli) izveli su Sandra Bagarić i Kristijan Beluhan. Blok je zaključila točka iz mjuzikla O'kaj.


Kralj lavova, Ljepotica i zvijer, Mamma mia, Footloose i Briljantin glasoviti su mjuzikli koji i dalje pune kazališta diljem svijeta, neki od njih i naše Zagrebačko gradsko kazalište Komediju. Točke Can you Feel the Love Tonight, Beauty and the Beast, Mamma mia, Waterloo, Footloose, You're the One That I Want te We Go Together bile su vrhunac sinoćnje večeri kao i nadahnute interpretacije Jacquesa Houdeka, Ivane Kindl, trija Gelato Sisters, Roka Blaževića, Vande Winter i Marka Braića.


U završnici, opet smo se vratili domaćem stvaralaštvu - našem najgledanijem filmu-mjuziklu: Tko pjeva zlo ne misli i glazbi Alfija Kabilja i Drage Britvića.


Snimka koncerta na rasporedu je u nedjelju, 24. srpnja u 21 sat na Prvom programu HTV-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!