Posveta New Orleansu i velikanima jazza uz Victora Goinesa

13:42 / 21.04.2022.

Autor: HRT

Victor Goines, Jazz orkesta HRT-a

Victor Goines, Jazz orkesta HRT-a

Foto: Renato Branđolica / HRT

Zagreb, 21. travnja 2022. – Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera ugostio je sinoć u svojemu ciklusu jednog od istinskih majstora i poznavatelja jazza, američkog skladatelja, aranžera, saksofonista Victora Goinesa. Rodom iz New Orleansa, u svakoj prilici promiče svoje glazbeničke korijene koji su ga oblikovali, i naposljetku doveli do Jazz at Lincoln Center Orchestra čiji je član gotovo trideset godina te do poziva Wyntona Marsalisa da se pridruži njegovu Septetu. Posvećen edukaciji, od 2007. predaje na Northwestern University u Chicagu, a vodio je jazz programe pri Juilliard School, Florida A&M University, te na sveučilištima u New Orleansu.


Program pod nazivom Crescent City, s kojim se uz Jazz orkestar HRT-a predstavio kao autor, aranžer, saksofonist i klarinetist, bio je posveta New Orleansu, povijesti jazza i njegovim velikanima, Dukeu Ellingtonu, Wayneu Shorteru, Georgeu Gershwinu, Billyju Strayhornu, Johnu Coltraneu, Daveu Brubecku. Njihovim klasicima (Yes or No, Who Cares?, Lush Life, Harmonique, The Duke, Limbo Jazz), Victor Goines je pridodao vlastite aranžmane, ali i vlastite skladbe (A Dance At the Marti Gras Ball, Laboratories of Ideas) te skladbu Ithemba južnoafričkog autora Nduduzoa Makhathinija.


„Kada imam priliku stvarati originalnu glazbu ili pisati aranžmane, uvijek se nastojim osloniti na korijene jazza, na izvorišta, baš kao i neki od velikana prije, primjerice da slijedim put Dukea Ellingtona. Nadam se da će skladbe na kojima sam radio i koje sam izabrao pokazati tradiciju koju sam naučio iz njih, svirajući ih. Želim ih predstaviti u drugome kraju svijeta, jer o tome se upravo i radi. To je najveće bogatstvo za mene kao jazz glazbenika, putovati svijetom, upoznavati druge muzičare. Ne samo dijeliti ono što znam, nego i učiti od njih ono što možda ne znam, jer svaki put kada komunicirate s ljudima prilika je da se nešto nauči o drugoj kulturi i o sebi“, otkrio je Victor Goines uoči koncerta u razgovoru za emisiju Vrijeme je za jazz koja će uskoro biti na programu HTV-a (urednica Melanija Pović Jagarinec).


Prvi put je u Hrvatskoj gostovao početkom 2000-ih sa svojim matičnim Jazz at Lincoln Center Orchestra, a potom 2018. na Svjetskom kongresu saksofonista kada je i prvi put nastupio s Jazz orkestrom HRT-a.


„Bio je to početak veze koja je dovela do večerašnjeg koncerta. Tada sam svirao skladbu koju sam napisao za Branforda Marsalisa, Crescent City Express, pa kada me je Miron pozvao da dođem ponovno u Zagreb, bio sam zbilja uzbuđen da mogu opet svirati s glazbenicima koje sam tada upoznao. Nadam se da ću se opet vratiti jednom u budućnosti.“


Nesumnjivo je, pripremajući sinoćnji program, imao na umu i solističke vještine članova orkestra koji su zasjali u nadahnutim kreacijama i interakcijama. Oduševljenje publike u Dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti bilo je nemoguće ignorirati, pa su se glazbenici odazvali dodatkom, baladom This Is Who I Am autora Victora Goinesa.


Isti program, Victor Goines i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera predstavljaju u Zadru 21. travnja.


Snimka sinoćnjeg koncerta emitirat će se na Trećem programu Hrvatskoga radija u srijedu, 27. travnja od 20 sati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!