RomaJazz uz Nikolinu Niku Kovačević i Jazz orkestar HRT-a otvorio novu sezonu

20.10.2022.

14:50

Autor: HRT

Nikolina Nika Kovačević, Jazz orkestar HRT-a

Nikolina Nika Kovačević, Jazz orkestar HRT-a

Foto: Renato Branđolica / HRT

Zagreb, 20. listopada 2022. – Jazz orkestar HRT-a sinoć je otvorio svoju novu koncertnu sezonu u Dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti. Vatreni početak članovi Jazz orkestra HRT-a priredili su pod vodstvom umjetničkog voditelja Mirona Hausera, uz gošću, solisticu Nikolinu Niku Kovačević, s programom posvećenim romskoj glazbi. 

RomaJazz naziv je programa koji je spojio Nikolinu Niku Kovačević, Jazz orkestar HRT-a i tradicijsku i autorsku romsku glazbu, na našim prostorima dobro poznate pjesme koje su proslavili velikani poput Esme Redžepove i Šabana Bajramovća: O đila, Kamerav, Romano horo, Devla, devla, Pira mange korkoro, Piravelo Mile, Bele ruže, nežne ruže, Ajde Manca, Ušti, ušti babo, Geljan dade, Đelem, đele Kerta mange daje, Loly Phabay i Čaje šukarije.


Strast, energija, radost, nostalgija, sjeta, tuga – sve to iznjedrio je temperamentni nastup Nikoline Nike Kovačević u spoju s energičnom svirkom članova Jazz orkestra HRT-a, ne samo zahvaljujući njezinom vokalu i nadahnutim interpretacijama ili pak zvuku orkestra već i aranžmanima vrsnih glazbenika, Joea Kaplowitza, Ivana Aleksijevića, Brune Bišćana te Mirona Hausera, koji su se prihvatili spajanja romske tradicijske glazbe s jazzom, swingom, funkom, latino idiomima... Iako je Jazz orkestar HRT-a poznat po mnogim suradnjama i svestranosti, romska glazba je novost na njegovu repertoaru:


„Uvijek sam htio napraviti hommage romskoj glazbi. Ta je glazba vrlo kompatibilna za obrađivanje, a mi se uvijek trudimo raditi dobru glazbu. Romi su poznati po tome da su izuzetno muzikalan narod tako da je ovo nekako bilo neizbježno. To je bila moja dugogodišnja želja i drago mi je da smo je napokon uspjeli ostvariti. Za ovaj projekt smo tražili osobu koja zna pjevati romsku glazbu, koja ima takav glas, ali i da zna čitati note, jer način na koji mi obrađujemo kompozicije nije lako iščitati. Mi im promijenimo formu, tonalitete, sola, reharmoniziramo ih, tako da je bio poželjan netko tko je glazbeno obrazovan, tko zna što se u partituri dešava i tko se bavi tom glazbom. To smo našli u Nikolini“, pojasnio je Miron Hauser.


Nikolina Nika Kovačević završila je studij dirigiranja na Fakultetu muzičke umetnosti u rodnom Beogradu, no istovremeno je razvijala i brojne druge talente među kojima je i onaj za pjevanje. Voditeljica je NIKA benda posvećenog promociji tradicijske glazbe cijelog Balkana, koju obrađuje u spoju pop, jazz i funk zvuka. Kao vokalna solistica, nastupala je s mnogobrojnim uglednim glazbenicima kao što su Roby Lakatos, Dragoljub Đuričić, Sanja Ilić i Balkanika, Vasil Hadžimanov, Miško Plavi, Rastko Aksentijević & grupa Biber i mnogi drugi. Osim toga bavi se i pedagogijom - stručnom edukacijom na polju klasične glazbe. Iako iskusna u izvođenju tradicijske glazbe s područja Balkana, izvođenje romske glazbe i za nju je bila novost, a ujedno i prvi susret s Jazz orkestrom HRT-a.


„Ovo je moj prvi veliki koncert u Zagrebu, i moj prvi nastup s big bandom, s velikim orkestrom. Suradnju je inicirao Miron Hauser. Nismo se osobno poznavali prije nego se dogodio prvi kontakt, ali međusobno smo pratili što svatko radi na svom glazbenom području. Pošto je vidio da se ja najviše krećem po tradicionalnoj glazbi čitavog Balkana, poslao mi je upit za projekt koji bi bio hommage romskoj glazbi. Pošto je to jedini jezik s ovog područja na kojemu nisam do sada pjevala, odmah sam pristala.“


Posebni gosti koncerta bili su trubač Darko Sedak-Benčić te Ivan Aleksijević koji je Nikolinu pratio za klavirom u dvije skladbe – mađarskoj romanci Bele ruže, nežne ruže te Ajde Manca Šabana Bajramovića. Upravo je Bajramović, kako je naglasila Nikolina, često i rado nastupao u Hrvatskoj te tu bio rado viđen gost. „ Njegove su pjesme jako poznate, mogu se čuti u kafanama i izazivaju opću radost na prve taktove, ali su zapravo vrlo tužne. To je bio i poseban izazov, da tu sjetnu glazbu iz aranžmana kakve ljudi poznaju pretočimo u swing, latino ritmove, funk, pa i nostalgiju.“


„U modernim vremenima opće podijeljenosti, socijalne nepravde i marginalizacije pojedinih etničkih zajednica, raduje me što je Jazz orkestar HRT-a odlučio da jedan koncert svoje sezoni posvete romskom narodu, njihovoj integralnoj pripadnosti i neodvojivosti u odnosu na prostor balkanskog poluotoka te značaju i razvoju njihova jezika, ljepoti glazbe kojom nas zadužuju već stoljećima”, poručila je Nikolina.

Za jednog člana orkestra - trombonista Zvonka Košaka - ovaj je koncert imao posebno značenje; bio je to njegov oproštaj od orkestra prije odlaska u mirovinu. 


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!