Sinergija i svestranost Mire Kadoića i Jazz orkestra HRT-a

16:16 / 03.03.2022.

Autor: HRT

Miro Kadoić, Valerija Nikolovska, Jazz orkestar HRT-a

Miro Kadoić, Valerija Nikolovska, Jazz orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 3. ožujka 2022. – Poznat i priznat kao nukleus ponajboljih jazz glazbenika u Hrvatskoj, Jazz orkestar HRT-a njeguje individualnu kreativnost svojih članova kroz cjelovečernje autorske i solističke koncerte u Jazz ciklusu. Sinoć je u fokusu bilo stvaralaštvo Mire Kadoića, dugogodišnjeg stalnog člana Jazz orkestra HRT-a, multiinstrumentalista, dobitnika niza nagrada, vođe nekoliko vlastitih sastava koji djeluje kao skladatelj, aranžer i izvođač.


Svoju svestranost predstavio je sinoć programom naslovljenim Momenti, u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, uz podršku kolega kojima je, uostalom kao i sebi, namijenio brojne solističke kreacije i uzbudljiva pariranja. Iz svojega bogatog opusa izabrao je deset skladbi raznolikog stilskog i karakternog određenja, kao i vremena nastanka – od onih iz 1990-ih, nastalih za boravka u New Yorku gdje se školovao nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, do novijih kojima neprestano istražuje nova područja.


„Nisam išao za tim da radim neki presjek stvaralaštva, već više da imam početak i kraj programa, koncept koji će imati organsku cjelovitost. Iako su skladbe različitih stilova, grooveova, postigli smo kompaktan zvuk banda“, rekao je Miro Kadoić nakon nastupa tijekom kojega se predstavio kao flautist, saksofonist (sopran i alt), aranžer te dakako, skladatelj.


Ann, Moonflowers, Nostalgia for the Future, Cool Nature, Reconciliation, Vitro, Monster in the Garden, Voodoobuddha Nite, Bouanceroo te Big Boilers za dodatak – skladbe su nadahnute različitim trenucima i doživljajima, kako je autor otkrio tijekom koncerta, od indijske glazbe, argentinskog valcera, istarskog melosa do National Geographica i suradnje s Valerijom Nikolovskom koja je podarila svoj vokal dvjema pjesmama (Reconciliation i Cool Nature). I suradnja s kolegama u orkestru bila je presudna za doživljaj pojedinih skladbi


„Izbor solista je dogovor. Kako sviraš dugo u jednom orkestru, onda znaš kome što odgovara. Znao sam kome bi i na kojem mjestu nešto odgovaralo i mislim da sam uglavnom pogodio“, pojasnio je Kadoić.


Aranžmane je podijelio s Brunom Matić i Mironom Hauserom, umjetničkim voditeljem Jazz orkestra HRT-a koji je pojasnio zašto je rad na ovakvom programu nešto drugačiji:


„Kad imamo goste, oni nam pošalju svoj program, a mi to uvježbamo sami. Ovo je drugačije, jer smo u samom procesu od početka zajedno, od aranžiranja i biranja kompozicija do probi. Ovako je na neki način puno bolje, jer je autor tu. On zna što želi, pa to sugerira aranžerima i zajedno sve radimo, tako da mislim da je krajnji rezultat posebna sinergija.“


Naposljetku, Miro Kadoić, kao i uostalom i publika, što se moglo čuti po ovacijama, bio je iznimno zadovoljan koncertom:


„Kao član orkestra sudjelovao sam u mnogim programima, i ono što mogu reći je da sam jako zadovoljan angažmanom kolega koji su se stvarno potrudili podržati me do maksimuma. Bili smo dobro uvježbani, mislim da je publika dobro primila većinu kompozicija, i mislim da je to program koji, nadam se, možemo još koji put negdje izvoditi.“


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!