Sjajni fusion sastava Chui i Jazz orkestra HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja

13:22 / 30.06.2021.

Autor: HRT

Chui & Jazz orkestar HRT-a

Chui & Jazz orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Nakon Tamburaškog orkestra i Zbora HRT-a, niz koncerata na ljetnoj pozornici na Prisavlju nastavio je Jazz orkestar HRT-a. Pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera udružili su se sa sastavom Chui i na Sunčanu stranu Prisavlja donijeli zanimljiv i svježi fusion koji je sjajno stopio zvukove dvaju bandova.


Riječ je o obnavljanju suradnje Jazz orkestra HRT-a i sastava Chui započete 2017. dvama rasprodanim koncertima nakon čega je snimljen i studijski album Chui ovu glazbu (Dancing Bear, 2017.) sa skladbama čiju većinu potpisuje Toni Starešinić, uz Đuru Dobranića, te Vojkana Jocića i Janka Novoselića. Na sinoćnjem su programu bile skladbe: What Tomorrow Brings, Chui's Waltz, Hypnodrome, Third Sun From the Stone, Chui Is Here To Stay, Will I Ever See You Again, Punch & Ridding Rocket.


Iako danas djeluje u nešto drugačijem sastavu, Chui je sinoć nastupio u sastavu s kojim je i počeo suradnju s Jazz orkestrom HRT-a: Toni Starešinić, klavijature i elektronika; Vojkan Jocić, saksofon i elektronika te Janko Novoselić, bubnjevi (pri čemu ima i dobrodošlih 'preklapanja' s Jazz orkestrom HRT-a, budući da je Jocić stalni član orkestra, a Novoselić redoviti suradnik).


„To je potpuno drugačija priča; ova postava koja je sada nastupila s Jazz orkestrom je zapravo stara postava benda, nova postava Chuija je nešto drugačija i muzika je pomaknuta u malo drugačijem smjeru, rekao bih u jazz-prog-rocku, dok je ovo neki fusion, naglašen je američki zvuk. Ispalo je super, jer su to na kraju dvije odvojene priče koje su svaka za sebe posebne i koje mi je svaku poseban gušt raditi“, pojasnio je Toni Starešinić.


Chui će uskoro obilježiti deset godina djelovanja, a slovi za jedan od najhvaljenijih i najposebnijih domaćih sastava. Koliko uspješno spajaju klupsku plesnu glazbu s jazzom, elektronikom i rockom i drugim žanrovima, svjedoče nagrade struke kao i brojna publika koju redovito okupljaju, pa tako i sinoć nakon prisilne pandemijske pauze.


„Uvijek je bilo super, ali sada su se osjetile dvije godine nesviranja, no vidjela se želja, i sad se to poklopilo, i želja i zvuk. Imao sam osjećaj da ne može biti loše, da možemo samo super odsvirati. Guštao sam od prve do zadnje minute, kao da sam bio u publici, takav sam imao osjećaj!“, otkrio je Starešinić nakon nastupa.


Iako je Jazz orkestar HRT-a svoju koncertnu sezonu u cijelosti realizirao, većina koncerata odvijala se bez publike, uz izravne prijenose, te je ovo bio dugoočekivani povratak u uvjete u kojima glazbenici najbolje djeluju – nastupanje pred publikom.


Dakako i ponovni susret sa sastavom Chui i njihovom glazbom u aranžmanima onih koji izuzetno dobro poznaju mogućnosti svakog pojedinog člana kao i orkestra u cjelini - Andreasa Marinella (do 2019. šefa dirigenta Jazz orkestra HRT-a), te Josepha Kaplowitza i Luke Žužića (klavirista i trombonista Jazz orkestra HRT-a), bio je poseban doživljaj realiziran na najvišoj profesionalnoj razini:


„Mi smo eklektičan orkestar, navikli smo svirati u svakakvim uvjetima i svakakve vrste glazbe, i cilj nam je razvijati se, jer mislimo da postajemo bolji svirajući što raznovrsnije stilove. To je u opisu našeg posla: izazovno je, ali i uživamo u tome. Ova pauza je učinila to da smo bili jako željni svirati pred publikom što se danas prvi put dogodilo nakon duge zime i studijskih koncerata, zbilja sam oduševljen kako je to zvučalo danas.“, zaključio je Miron Hauser.


Koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije. Snimka je dostupna na platformi HRTi 72 sata nakon emitiranja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!