17:04 / 27.03.2017.

Autor: HRT

Skladna suradnja Michaela Abenea i Jazz orkestra HRT-a

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

Jazz orkestar HRT-a ugostio je u svojemu ciklusu glazbenika koji je kao rijetko tko obilježio američku i europsku glazbenu jazz scenu - Michaela Abenea.

Srijeda, 5. travnja 2017. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti
Jazz Masterminds
Jazz orkestar HRT-a
Michael Abene, dirigent, skladatelj, pijanist (SAD)

Zagrebačka publika uživala je u čak dva i pol sata vrhunske jazz glazbe! Za to se pobrinuo Jazz orkestar HRT-a kojega je vodio velikan jazza, slavni pijanist, skladatelj, aranžer i producent, nagradom Grammy tri puta ovjenčan Michael Abene. Hrvatskoj se publici predstavio sa 12 skladbi, vlastitih ili u njegovim aranžmanima. 

„Bilo je divno, imali smo divnu publiku i zaista mislim da ljudi trebaju podržati ovaj band! Zaista! Jako cijenim što je band večeras učinio.  Jer, ako oni ne zvuče dobro, niti ja neću zvučati dobro.“  - rekao je nakon koncerta Michael Abene.

„Imali smo veliku čast  večeras.  Michael Abene  je neizbrisiv dio jazz povijesti zadnjih  50 godina, stvarno je obilježio jazz  glazbu kao rijetki, pogotovo što se tiče skladbi za big band i aranžiranja, tako da mi je jako drago da smo mogli ugostiti takvog čovjeka.“   - rekao je nakon koncerta šef dirigent Jazz orkestra HRT-a Andreas Marinello.

Izabrane skladbe iz Abeneova  bogatog opusa na neki su  način obilježile njegovu dugogodišnju karijeru.  Abene je za Grammy bio nominiran čak  12 puta, svirao je s majstorima kao što su Clark Terry, Buddy Tate, svojim je aranžmanima pomagao  da zvuče bolje mnogim slavnim pjevačima i instrumentalistima , poput Lize Minnelli i Dizzyja Gillespiea, cijenjenim vokalnim sastavima poput New York Voices. Jedan je od najistaknutijih profesora s Manhattan School of Music, radio je s mnogim jazz orkestrima, bio je i šef dirigent WDR Big Banda iz Kölna. 

„ Puno radim po svijetu i često sam u Grazu. Došao sam ovamo iz Graza vlakom. Odlična 4 dana! Žao mi je što moj boravak nije duži. Hrana je divna, atmosfera je lijepa. Ali, ono najvažnije…zaista želim doći opet raditi sa ovim bandom! Jer, sve je bolji i bolji! Zaista to mislim! A radim mnoge stvari i ovako nešto ne govorim često,  znate! Treba ga cijeniti. Treba ga podržati.“ – rekao je Abene.

Michael Abene svoje iskustvo rado prenosi na mlade jazziste, između ostalog i kroz nastupe s njima. Pripreme za koncerte svojevrsne su glazbene radionice. Abene smatra da čovjek  nikada ne smije prestati rasti i razvijati se.

„Inače je život dosadan! Volim svakakve vrste glazbe, rock, funk, fusion, jazz, bee-bop. Pomaže mi da rastem, zbilja. Kao i rad s mladim ljudima. To mi također pomaže da rastem. Učim i ja od njih!  Nikada neću prestati učiti. „ – zaključio je 75 - ogodišnji Michael Abene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!