12:33 / 11.03.2021.

Autor: HRT

Slojeviti "Mind Change" Lenarta Krečiča i Jazz orkestra HRT-a

Lenart Krečič i Jazz orkestar HRT-a

Lenart Krečič i Jazz orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Jazz orkestar HRT-a na čelu sa svojim umjetničkim voditeljem Mironom Hauserom sinoć je održao i peti koncert u ovoj koncertnoj sezoni obilježenoj brojnim izazovima. U Studiju Anton Marti, bez publike, ali uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije, u skladu s poštivanjem epidemioloških mjera, Jazz orkestar HRT-a ugostio je slovenskog skladatelja, aranžera i saksofonista Lenarta Krečiča i njegov autorski program pod nazivom Mind Change Big Band. 

Lenart Krečič

Lenart Krečič

Foto: Marija Štilinović / HRT

Školovan na njujorškom The New School te na New York University gdje je magistrirao, Lenart Krečič je i tijekom i nakon studija radio s nekima od vodećih američkih jazz glazbenika: John Purcell, Billy Harper, Joe Lovano, Chris Potter, Kenny Werner, John Scofield, Junior Mance, Gerry Hemingway, Gene Lake, Boris Kozlov – samo su neki od njih. S mnogima od njih surađivao je i na diskografskim izdanjima, među kojima su Statements, Chain of Sound, Mind Change Live. Od 2011. djeluje u Europi, uz ostalo, kao umjetnički koordinator Big Banda RTV Slovenija, a surađuje i s hrvatskim glazbenicima, među njima i članovima Jazz orkestra HRT-a, pa se i sinoćnji koncert može opisati kao prirodni nastavak tih suradnji. Također, to je i Krečičev nastavak rada na vlastitom projektu kojega je predstavio još 2015.:


„Ova suradnja mi puno znači, posebno zato što sam taj projekt do sada samo jednom izveo, a i tada sam pola programa dirigirao. Bilo je to 2015. u Ljubljani s gostima, kontrabasistom Borisom Kozlovim i bubnjarom Geneom Lakeom. Od tada sam ove aranžmane preradio tako da sviram na svakoj skladbi i da ih dirigira izvrsni Miron Hauser. Malo sam ih i prilagodio za soliste ovog orkestra, i ispalo je izvrsno na probama. Dečki su odlično pripremljeni i odlično sviraju sola. Inače je odličan i studio i ekipa, tako da sam siguran, da će sve skupa ispasti savršeno,“ otkrio je detalje Lenart Krečič uoči koncerta.


U svih osam skladbi na programu - Streighten Up!, Lifeway, Movin’ Up, Mind Change, My Only Gift, United We Stand, Baobab, You Can’t Go Home Again – autor je nastupio na sopran i tenor saksofonu, a solističke uloge pripale su i članovima Jazz orkestra HRT-a: Elvisu Penavi (gitara), Joeu Kaplowitzu (klavir), Janku Novoseliću (bubnjevi), Hrvoju Rupčiću (udaraljke), Luki Žužiću (trombon), Davoru Križiću (truba), Miri Kadoiću (alt saksofon), Vojkanu Jociću (tenor saksofon), Mihaelu Györeku (alt saksofon), Borisu Majcenu (truba), Saši Borovcu (kontrabas), Mariu Bočiću (tenor saksofon). Skladateljski i izvođački izričaj Lenarta Krečiča dobio je dakako snažnu podršku u cijelom Jazz orkestru HRT-a i umjetničkom voditelju Mironu Hauseru.


„Malo je šteta, što nema publike jer ona uvijek podigne nivo sviranja sa svojim doprinosom, aplauzima i podrškama. Nadam se ćemo to i ponoviti jednog dana uživo ispred publike, jer je uživo uvijek sve skupa još bolje!“, izrazio je nadu u bolje dane za koncertiranje Lenart Krečič.


Snimka izravnog prijenosa dostupna je na platformi HRTi 72 sata nakon emitiranja, a koncert je zabilježen i za jedan od budućih termina emisije Vrijeme je za jazz.


Jazz orkestar HRT-a, Miron Hauser, Lenart Krečič

Jazz orkestar HRT-a, Miron Hauser, Lenart Krečič

Foto: Marija Štilinović / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!