Sofisticirani rukopis Žana Tetičkoviča za Jazz orkestar HRT-a

12:54 / 16.12.2021.

Autor: HRT

Žan Tetičkovič, Jazz orkestar HRT-a

Žan Tetičkovič, Jazz orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 16. prosinca 2021. – Jazz orkestar HRT-a sinoć je ugostio bubnjara i skladatelja Žana Tetičkoviča s njegovim autorskim programom naslova Sophisticated Swing kojim se predstavio u trostrukoj ulozi bubnjara, skladatelja i aranžera. Bila je to ujedno inauguracija novoga zagrebačkog klupskog prostora, Peti kupe, na Trnjanskoj cesti 5.

Naziv za projekt došao je od istoimenog albuma Cannonballa Adderleyja na kojemu pokojni veliki bubnjar Jimmy Cobb svira maestralno, a Žan Tetičkovič mu odaje počast vlastitim aranžmanima i orkestracijom triju skladbi s albuma – Wabash, The Spring is Here i Cobbweb. Ostalih pet skladbi s programa Tetičkovičevo su autorsko su djelo, a sve su ovom prigodom premijerno izvedene: Howdy Rowdy, Roglič Tokyo, The New York I Used to Know, After Hours, Good Vibes –„The Charleston Closing“.


„To nije program koji je Tetičkovič imao od prije; usudio bih se reći da je pokazao nevjerojatnu zrelost za tako mladu osobu, jer glazba koju je sada napravio zbilja nema nikakvih posebnih efekata, ničega suvišnog, samo da bi se pokazalo neko znanje, jednostavno je išao s onim što je potrebno, a za to je potrebna velika muzička zrelost“, rekao je umjetnički voditelj i dirigent Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser o pothvatu koji je Tetičkovič poduzeo – pisanju potpuno nove glazbe, aranžmana i orkestracije za suradnju s Jazz orkestrom HRT-a.


Višestruko nagrađivani tridesetogodišnji slovenski bubnjar i skladatelj s njujorškom adresom, školovao se na The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku te ostvario suradnje s brojnim istaknutim protagonistima međunarodne jazz scene, među koje se i sam uvrstio. Iza sebe ima brojne autorske i izvođačke projekte. Iako mu je ovo prva suradnja s Jazz orkestrom HRT-a, naš orkestar i njegova tradicija su mu dobro poznati, a s mnogim članovima je već pojedinačno surađivao. Nije mu stoga bilo strano pisati za njih, pogotovo jer mu je, kako je otkrio, big band uvijek bila omiljena formacija, pa je i okosnica programa bio klasični zvuk big banda.


„Tim sam projektom baš htio predstaviti big band, tako da ne gledam na taj koncert kao moj solistički… Bit će naravno sola, ali dao sam svakome u bandu neki feature, pa da se predstavi cijeli band. Inače, češće je situacija da dođem kao solist i da su neki drugi solisti, ali ovaj put je klasični big band u prvome planu“, rekao je uoči nastupa na kojemu dakako nije nedostajalo i njegovih solističkih bravura na bubnjevima kao i solističkih kreacija ostalih članova Jazz orkestra HRT-a.


Topao prijem publike u Petom kupeu iznjedrio je i dodatak: standard Old Timey Boba Florencea.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!