17:12 / 26.04.2017.

Autor: HRT

"Stavi pravu stvar": novi CD Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a

-

-

Foto: - / -

Stavi pravu stvar naziv je novoga albuma nastalog u suradnji Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella koji sadrži starije i novije domaće hitove u klasičnim, swing aranžmanima.

Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a: "Stavi pravu stvar" – novi CD

Stavi pravu stvar naziv je novoga albuma nastalog u suradnji Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella. Naziv je to poznatog hita grupe Aerodrom, ali i aluzija na koncept albuma: stvar odnosno pjesma koja se može obraditi na razne načine i u raznim žanrovima, i ostati prava. Vintage stil, njegovanje imagea pedesetih godina prošloga stoljeća kojemu je Marko Tolja sklon, ovdje je došlo do punog izražaja. Album je snimljen u klasičnoj swing maniri: u takvo su ruhu niz domaćih hitova, starijih i novijih, odjenuli naši iskusni aranžeri: Zvjezdan Ružić, Miron Hauser, Joe Kaplowitz i Andreas Marinello. Klasični, tzv. retro-zvuk podarili su hitovima Bijelog Dugmeta, Parnog valjka, Aerodroma, Nene Belana, Majki, Tonija Cetinskog, Urbana…

„Namijenjeni su širokoj publici i otkrivaju stare istine; da je pjesma dobra bez obzira na žanr, da se može „prevesti“ u bilo koji žanr, a da u novom ruhu stavlja naglaske na druge elemente i detalje koje nije isticao original. Dapače, rekli bi što veći odmak to bolje, jer kome treba još jedna slična verzija? Stoga, bolje kao Tolja i Jazz orkestar staviti stare stvari na drugo mjesto…“ (Hrvoje Horvat, Večernji list)

Album je sniman u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije. Ton-majstor je Emir Altić, asistent ton-majstora Alen Križančić, a glazbeni producent Igor Geržina. Jazz orkestar HRT-a sudjelovao je u sastavu: Miro Kadoić, Mihael Gyorek, Mario Bočić, Arsen Ereš i Damir Horvat (saksofoni, flaute i klarineti); Antonio Geček, Zvonimir Bajević, Robert Mikuljan i Branko Sterpin (trube); Marin Ferketin, Zvonko Košak, Luka Žužić i Miron Hauser (tromboni); Joe Kaplowitz (klavir i klavijature); Saša Borovec (kontrabas i bas gitara); Elvis Penava (gitara); Marko Lazarić (bubanj); Hrvoje Rupčić (udaraljke).

Album je ostvaren u suradnji Aquarius Recordsa i HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!