Svestrani Jazz orkestar HRT-a i gosti za 10 godina HTV3

14.09.2022.

10:37

Autor: HRT

Jazz orkestar HRT-a i gosti

Jazz orkestar HRT-a i gosti

Foto: Renato Branđolica / HRT

Zagreb, 14. rujna 2022. – Sinoćnji koncert Jazz orkestra HRT-a i gostiju na otvorenoj pozornici HRT-a zaključio je ovogodišnju Sunčanu stranu Prisavlja. Bila je to ujedno završnica desetodnevnih koncertnih proslava desetog rođendana Trećeg programa Hrvatske televizije. Konceptom „deset suradnji za 10 godina Trećeg“, Jazz orkestar HRT-a i njegov umjetnički voditelj Miron Hauser podsjetili su na sjajne suradnje koje su do sada ostvarili s hrvatskim glazbenicima i koje su se osim uživo, kao snimke koncerata ili izravni prijenosi mogle gledati/slušati i na Trećem programu HTV-a.

„Izbor deset najboljih suradnji koje je Jazz orkestar HRT-a imao je, naravno, jako teška zadaća, budući da smo ih imali puno više od deset, pa smo krenuli sistemom da zovemo one izvođače s kojima su suradnje najviše odjeknule u javnosti. Kako neki od njih jednostavno nisu bili slobodni, npr. TBF, Tamara Obrovac, ili pak Gabi Novak, morali smo naposljetku odabrati ono što mi smatramo da je bilo najuspješnije. Rezultat je upravo ovo što smo čuli. Ja sam odabrao kompozicije u dogovoru sa solistima, po sistemu da ih je moguće izvesti sa što manje promjena na pozornici, budući da su neke od naših suradnji bile i s cijelim bendovima“, otkrio je ponešto o pripremama i izboru izvođača Miron Hauser.


Nakon uvodne skladbe Opus 900 (nastale u povodu 900 godina grada Zagreba) kojom je Jazz orkestar HRT-a podsjetio na Miljenka Prohasku koji je orkestar vodio više od trideset godina ostavivši snažan pečat, među ostalim i kao idejni začetnik poticanja domaćeg stvaralaštva za jazz, na pozornici su se članovima orkestra pridružili Darko Rundek, Zvjezdan Ružić, Marko Tolja, Chui, Mangroove, Lana Janjanin, Matija Dedić, Davor Gobac, FiloSofía te Cubismo.


Sa svakim od ovih glazbenika i sastava Jazz orkestar HRT-a ostvario je ne samo višestruke nastupe u živo već i snimanja za televiziju odnosno radio, a s nekima od njih i nosače zvuka na kojima su članovi orkestra sudjelovali i kao aranžeri, pokazujući izvođačku i autorsku svestranost.


Nakon dva rasprodana koncerta u Dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti 2019. godine, Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a nastavili su suradnju te nedavno pjesmom Ti i ja najavili zajednički album, pa ne začuđuje izbor upravo te pjesme za ovu prigodu. Zvjezdan Ružić je pak gostovao u ciklusu Jazz orkestra HRT-a 2020., a već sljedeće godine objavljen je zajednički, poslije i Porinom ovjenčan, album Giant's Freedom na kojemu je i sinoć izvedena skladba Moreška. Dugogodišnja suradnja s Markom Toljom također je rezultirala zajedničkim albumom, Stavi pravu stvar (2017.), s kojega je odabrana pjesma Ugasi me.


Od 2017. godine i dvaju rasprodanih koncerata, te dvostrukog CD-a Chui ovu glazbu, sastav Chui (Toni Starešinić, klavijature i elektronika; Vojkan Jocić, saksofon i elektronika; te za ovu prigodu ponovno Janko Novoselić, bubnjevi) i Jazz orkestar HRT-a nanizali su više izvanredno posjećenih i atraktivnih koncerata. Sve to bilo je obavezujuće da i oni budu dio sinoćnje proslave, i to sa skladbom Punch. Toni Starešinić je pak i dio banda Mangroove zajedno sa Željkom Veverec, s kojima je suradnja počela 2020. nastupom u Dvorani Gorgona; album samo što nije izašao, a na njemu i pjesma Laka sam.


Jedna od prvih žena (uz Dinu Rizvić) koja je skladala, aranžirala, odsvirala, otpjevala i snimila svoj opus za jazz orkestar u povijesti Hrvatske je Lana Janjanin, i to dakako uz Jazz orkestar HRT-a. To je zabilježeno na albumu Miracles, objavljenom 2018., nakon čega su uslijedile svirke uživo, među kojima je i sinoćnja, s pjesmom Capitalism.


Jazz orkestar HRT-a i Matiju Dedića vežu desetljeća suradnje i međusobnog uvažavanja, što je 2012. iznjedrilo album Family, s kojega je Matija izabrao istoimenu skladbu. Jedna od novijih suradnji je ona s bendom Psihomodo Pop koja je nakon prošlogodišnjeg nastupa na Sunčanoj strani Prisavlja odjeknula kao prava senzacija, na što nas je podsjetio Davor Gobac s Pinokiom.


Naposljetku - završnica uz vatrene latino zvukove i ritmove: pjesma Adios Saturno i band FiloSofía koji se s Jazz orkestrom HRT-a prvi put udružio 2020., te proslavljeni Cubismo s kojim je svaka od sada već mnogobrojnih suradnji pravi vatromet, baš kao i album Tumbao predstavljen na Sunčanoj strani Prisavlja 2020. godine, a s njim i pjesma Ljubav, samo ljubav.


Djelovanje Jazz orkestra HRT-a vjerojatno ne bi bilo jednako bez Trećeg programa HTV-a, što je potvrdio Miron Hauser: „Treći program je za nas vrlo važan. Od kad on postoji mi smo postali vidljiviji hrvatskoj javnosti, jer imamo medijski prostor u nekim normalnim terminima. Za jazz nisu rezervirani samo kasnonoćni sati, tako da taj program nama puno znači“.


I ovaj koncert mogao se pratiti u izravnom prijenosu na HTV3, voditeljica je bila Martina Validžić, a snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!