Sviračko-vokalno majstorstvo Elliota Masona i Sofije Knezevic

18.05.2023.

18:56

Autor: HRT

Sofia Knezevic, Elliot Mason, Jazz orkestar HRT-a

Sofia Knezevic, Elliot Mason, Jazz orkestar HRT-a

Foto: Renato Branđolica / HRT

Zagreb, 18. svibnja 2023. – Jazz orkestar HRT-a uz umjetničkog voditelja Mirona Hausera sinoć je zaključio ovu sezonu svojega ciklusa u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti uz goste iz SAD-a – Elliota Masona i Sofiju Knezevic. Elliot Mason u trostrukoj ulozi trombonista, skladatelja i aranžera te Sofia Knezevic kao autorica i vokal, zadivili su sviračkim i vokalnim majstorstvima u programu kojim su predstavili vlastiti autorski rukopis, ali i blues, latino i suvremene jazz standarde.

Rođen u Norwichu u Engleskoj, Elliot Mason već je u dobi od 16 godina upisao Berklee College of Music u Massachusettsu, dobivajući priznanja i nagrade na natjecanjima. Nakon diplome preselio se u New York gradeći karijeru cijenjenog i traženog trombonista i bas trubača. Godine 2007. pridružio se Jazz at Lincoln Center Orkestru pod vodstvom Wyntona Marsalisa. Istovremeno vodi i vlastiti The Mason Brothers Quintet te predaje na Sveučilištu New York (od 2011.) i na Juilliard School of Music (od 2016.). Tijekom karijere nastupao s brojnim vrhunskim jazz sastavima i glazbenicima raznih žanrova. Među svoje suradnike ubraja i suprugu Sofiju Knezevic, jazz glazbenicu koja je već stekla izniman ugled i primila mnogobrojne nagrade i priznanja, a koja u New Yorku, gdje živi od 2011., predaje pjevanje u nekoliko škola i glazbenih studija. Upravo je Sofia Knezevic bila svojevrsni posrednik u dogovaranju suradnje Jazz orkestra HRT-a i Elliota Masona.


„Do suradnje je došlo zahvaljujući tome što smo svi jako impresionirani njegovom muzikom i njegovom sposobnošću sviranja instrumenta. Osim što je izvrstan glazbenik, on je virtuoz kakav se rijetko može vidjeti na instrumentu kao što je trombon, koji, mogli bismo reći, ne spada u potentnije instrumente. Što se tehnike tiče on je to doveo do savršenstva. A budući da je Sofija Knezevic njegova supruga, koja je studirala s nekima od nas u Grazu, lako smo došli u kontakt s njim. Prošle godine nam je bio Victor Goines iz Jazz at Lincoln Center Orchestra, a sada Elliot Mason, i sada smo napravili neku vezi s tim orkestrom u kojemu su vrhunski skladatelji i solisti, tako da se nadam da će se suradnja i nastaviti“, otkrio je Miron Hauser.


Da je suradnja protekla na obostrano zadovoljstvo posvjedočio je i Elliot Mason: „Osjećam se kao na vrhu svijeta! Sjajno je, jako mi je drago da se ova suradnja ostvarila. Prošle su možda i dvije godine od kada smo je počeli planirati, no zbog raznih promjena u rasporedu, pandemije i sl., tek sada se dogodila. Imali smo dva dana za probe, zahtjevnu glazbu, no orkestar je tako divno svirao da sam još uvijek pod dojmom njihove kvalitete.“


Galerija
Miron Hauser, Elliot Mason, Jazz orkestar HRT-a, Foto: Renato Branđolica/HRT
Elliot Mason, Foto: Renato Branđolica/HRTSofia Knezevic, Foto: Marija Štilinović/HRTSofia Knezevic, Elliot Mason, Foto: Marija Štilinovic/HRTSofia Knezevic, Elliot Mason, Jazz orkestar HRT-a, Miron Hauser, Foto: Renato Branđolica/HRTElliot Mason, Jazz orkestar HRT-a, Foto: Renato Branđolica/HRTMiron Hauser, Sofia Knezevic, Elliot Mason, Foto: Renato Branđolica/HRTBoris Majcen, Foto: Renato Branđolica/HRTDamir Horvat, Foto: Renato Branđolica/HRTElliot Mason, Foto: Renato Branđolica/HRTDavor Križić, Saša Borovec, Foto: Renato Branđolica/HRTJanez Hrastovšek, Foto: Renato Branđolica/HRTJanko Novoselić, Foto: Renato Branđolica/HRTJoe Kaplowitz, Foto: Renato Branđolica/HRTMarko Šolman, Foto: Renato Branđolica/HRTMihael Györek, Foto: Renato Branđolica/HRTSofia Knezevic, Elliot Mason, Jazz orkestar HRT-a, Foto: Renato Branđolica/HRT

„Neke od skladbi su nam omiljene, druge nismo izvodili uopće, primjerice You're Everything nismo nikada još svirali zajedno, tako da je ovo bila i premijera, i to u divnom aranžmanu Victora Goinesa koji je također bio ovdje prošle godine. Izabrali smo stvari koje nam se sviđaju i neke koje smo željeli izvoditi, i nešto od naše vlastite glazbe za koju smo napravili aranžmane za ovu prigodu“, otkrio je detalje o izboru programa Elliot Mason.


Na svojemu prvom gostovanju u Hrvatskoj, Elliot Mason i Sofija Knezevic predstavili su klasike – Moon Over Cuba Juana Tizola i Everyday I Have the Blues Memphisa Slima u aranžmanima Duke Ellingtona, Straight Up & Down i You're Everything Chicka Coree u aranžmanu Shermana Irbyja odnosno Victora Goinesa – kao i vlastite skladbe, mahom s albuma Sofijazz objavljenog 2020.: Summer Day, Clover i Criticize te Walt's Waltz koju je Mason napisao za Jazz at Lincoln Center Orchestra.


„Bilo je veliko zadovoljstvo svirati s momcima. Zaista je riječ o jako dobrim muzičarima i njihovu vrijednost treba cijeniti. Mislim da je svakom glazbeniku velika čast nastupati s njima. Veći broj ljudi ima više energije i brže rješava zajednički problem u izvedbi. Svi pokušavaju biti iskreni i da djeluju kao tim, i taj tim kada je zajedno – nema ništa ljepše od toga. Što se tiče suradnje s Elliotom Masonom, mi smo najprije počeli surađivati, a onda se uz glazbu dogodila i ljubav. Elliot je moja velika inspiracija, fantastičan glazbenik s jako puno iskustva, tako da se u njegovom prisustvu uvijek može naučiti nešto novo i to je jako obogaćujuće“, bila je iskrena nakon nastupa Sofia Knezevic.


Snimka koncerta emitirat će se na Trećem programu Hrvatskoga radija u srijedu 24. svibnja u 20 sati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!