Večer afrokaripske glazbe u Gorgoni

07:06 / 10.12.2020.

Autor: M.Š./HRT

Miron Hauser

Miron Hauser

Foto: - / -

Jazz orkestar HRT-a na koncertu u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), udružio sa sastavom FiloSofía koji izvodi vlastitu latinoameričku glazbu.
Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) na koncertu održanom 8. prosinca 2020. u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), udružio se sa sastavom FiloSofía koji izvodi vlastitu latinoameričku glazbu.

Ova suradnja nije iznenadila poznavatelje domaće latino glazbene scene, jer pojedini članovi, poput umjetničkog voditelja Jazz orkestra HRT-a Mirona Hausera, već dulje surađuju s FiloSofíjom. Zajednička strast prema afrokaripskoj glazbi, pa i salsi, iznjedrila je iznimnu glazbenu večer koja se, nažalost, održala bez publike.

- FiloSofía je prije svega projekt Darka Sedaka-Benčića i njegove zaručnice Sofije Široke. Oni su tandem koji nosi FiloSofíju. Ona piše sve tekstove, a on je napisao većinu kompozicija. Kao skladatelj tu je još Luka Žužić, a ja sam do sada za njih napisao samo jednu kompoziciju, ali jako puno pomažem u aranžmanima budući da sam dobro proučio ovu vrstu glazbu. Koncipirajući ovu, nazovimo je 'kovid sezonu', znao sam da se moramo osloniti na domaće snage, te se suradnja s FiloSofíjom prirodno nametnula. To je dobar projekt, s dobrom glazbom i trebalo je 'iskoristiti priliku'. – ističe Miron Hauser.

- Darko i ja živimo za ovaj band, a suradnja s big bandom je kruna našeg djelovanja. I Miron je jednako uključen u djelovanje FiloSofíje, i treba naglasiti da nije nimalo lako dirigirati i pjevati, a pogotovo voditi dva velika benda – nadovezuje se Sofija Široka.Darko Sedak-Benčić

Slušatelji Trećeg programa Hrvatskog radija
, na čijim se valovima izravno prenosio koncert, mogli su uživati u autorskim skladbama FiloSofíje koje potpisuju njezini članovi Lázaro Amed Hierrezuelo (FiloSofía llegó), Luka Žužić (El Músico Mercenario, Muéstrame, El Cuarto Catorce), Miron Hauser (Teatro Del Absurdo) i Darko Sedak-Benčić (La Utopía, Como La Seda, Nuestra Historia Va A Durar, Saturno, Tanto Tiempo, Cuidadito Con El Vicio, Paranoja, Tranvía, instrumental BaKlave). Za aranžmane za big band formaciju zaslužni su Hauser, Žužić i Sedak-Benčić, a autorica svih tekstova je Sofija Široka.

- Za koncert smo odabrali pjesme koje najbolje predstavljaju naše stvaralaštvo i one koje će najbolje zvučati u aranžmanima za big band. Trudili smo se obuhvatiti pjesme svih autora te pokazati stilsku šarolikost pa smo osim salse svirali i danzón, chachachá, bolero, habaneru, latin jazz i fusion. – izjavila je Sofija Široka koja inspiraciju za tekstove nalazi u svemu oko sebe.

- Najviše obrađujem socijalnu i psihološku tematiku, probleme modernog čovjeka, njegove strahove, poroke, otuđenost, način života, ali se trudim postići dobru ravnotežu i unijeti radost i humor jer želim da naša glazba zrcali sve nijanse života, i dobro i loše. Želimo ljudima prenijeti nadu i inspirirati ih da budu sretni i da žive u sadašnjem trenutku bez obzira na životne okolnosti. Sve pišem iz vlastitog iskustva, a često me inspiriraju i životi članova FiloSofíje, jer smo mi jedna velika glazbena obitelj i dugogodišnji prijatelji i težimo tome da naša glazba bude u potpunosti iskrena i da se svatko može poistovjetiti s time.


Sofija Široka

Sofija priznaje da je ovaj koncert ostvarenje dugogodišnjeg sna.

- Izrazito poštujem instituciju big banda i smatram da je predivno što u Hrvatskoj imamo profesionalni jazz orkestar. Suradnja s njima je za mene bila prekrasno iskustvo i mislim da je ogromna čast za pjevača stati pred izvrstan orkestar kakav je Jazz orkestar HRT-a.

Nakon koncerta u neuobičajenim uvjetima, ostaje osjećaj zahvale što je koncert održan usprkos svemu.

- Hvala svima koji su to omogućili, jer je to pravo čudo u ovim vremenima. Morali smo ograničiti broj ljudi, a naš glavni back vokal se razbolio i morali smo naći zamjenu. Pola benda je iz Slovenije i sretni smo što smo riješili sve probleme na granici. Ruku na srce, nije lako nastupati za prazne stolce, ali moram reći da je energija na pozornici bila fenomenalna bez obzira na to što nije bilo publike. I glazbenicima nedostaju koncerti, a danas je nažalost privilegija izvoditi glazbu uživo. Svi smo uživali, ali ipak se nadamo da ćemo program ponoviti za publiku, jer nema ljepše nego gledati kako naša glazba uveseljuje srca ljudi i tjera ih da se kreću. – istaknula je Sofija.

- Mi nastavljamo s koncertnom sezonom, ako treba i ovako bez publike, idući koncert nam je u veljači 2021., osim toga snimamo i radimo ono što možemo. Malo je teško planirati što će biti jer stvarno ne znamo kakva će biti  epidemiološka situacija. – zaključio je Hauser.Izravni prijenos koncerta mogli su pratiti slušatelji Trećeg programa Hrvatskoga radija, a televizijska snimka bit će emitirana u jednom od termina rezerviranim za emisiju Vrijeme je za jazz.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!