13:55 / 08.11.2018.

Autor: M.Š./HRT

Veličanstven spoj glazbenih tradicija

RagaJazz sastav (Lars Møller, saksofon, Kala Ramnath, vokal i violina, Abhijit Banerjee, table, Jonas Johansen, bubnjevi i Thor Madsen, gitara) uz Jazz orkestar HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

RagaJazz sastav (Lars Møller, saksofon, Kala Ramnath, vokal i violina, Abhijit Banerjee, table, Jonas Johansen, bubnjevi i Thor Madsen, gitara) uz Jazz orkestar HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

U dvorani Gorgona MSU-a u svom koncertnom ciklusu Jazz orkestar HRT-a ponovo je ugostio danskog jazz glazbenika Larsa Møllera s sa skupina glazbenika okupljenim pod nazivom RagaJazz.
Slučaj je htio da je sinoć Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT)  svojim koncertom Glow of Benares/ Sjaj Benaresa na neki način proslavio indijski hinduistički blagdan Diwali – festival svjetlosti koji se ove godine proslavljao upravo 7. studenoga.  

U dvorani Gorgona, zagrebačkog Muzeja suverene umjetnosti (MSU) u svom koncertnom ciklusu Jazz orkestar HRT-a ponovo je ugostio poznatog danskog jazz glazbenika Larsa Møllera. S Larsom je stigla i skupina glazbenika okupljena pod nazivom RagaJazz koja ujedinjuje međunarodno priznate glazbenike indijske klasične glazbene tradicije, Kalu Ramnath kao vokalisticu i violinisticu te Abhijita Banerjeea na tablasima (indijskim bubnjevima) i glazbenike jazz tradicije - Larsa na saksofonu, gitaristu Thora Madsena i bubnjara Jonasa Johansena.


                 Koncert Glow of Benares u Gorgoni, MSU Zagreb (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Koncertom s Jazz orkestrom HRT-a, RagaJazz predstavio je album 'Glow of Benares' u kojem je Lars Møller, danski skladatelj, aranžer, saksofonist i bandleader, sažeo svoje dugogodišnje bavljenje indijskom glazbom, spajajući indijske melodijske rage i ritmove s orkestralnim formama jazza. Puna Gorgona tako je uživo mogla čuti skladbe s tog albuma Funky Jog, Indian Skies, Glow of benares te Indian Train Ride ali i skladbu Carnatic Stream,  Jana Lynggaarda Sørensena u aranžmanu Kale Ramnath, Dusk  Abhijita Banerjeea i Larsa Møllera.

Program koji je sinoć predstavljen zagrebačkoj publici, ali i svim slušateljima izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatskog radija, poseban je u kombinaciji melodijskih jezika indijskih raga i ritmova sa suvremenim big band zvukom, ističe Lars Møller. Publika je to prepoznala i sve izvedbe nagradila snažnim pljeskom i pokojim uzvikom odobravanja. Susret indijskih i danskih glazbenika s Jazz orkestrom HRT-a bio je veličanstven spoj dviju glazbenih tradicija koje je svima pružio jedinstveno glazbeno iskustvo.


   Urednica i komentatorica izravnog radijskog prijenosa Daria Hodnik Marinković, prva s desna
                                                           (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Izravni radijski prijenos koncerta, urednice Darie Hodnik Marinković mogao se pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3), a televizijska snimka urednice Melanije Pović Jagarinec i redatelja Miljenka Bukovčana moći će se pogledati na Trećem programu HRT-a (HRT – HTV3) u jednom od termina rezerviranim za emisiju Vrijeme je za jazz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!