Mario Bočić i Jazz orkestar HRT-a: "Optimizam za cijeli svijet"

25.03.2021.

15:49

Autor: HRT

Mario Bočić

Mario Bočić

Foto: Marija Štilinović / HRT

Petak, 2. travnja u 20 sati (snimanje)

Studio Anton Marti (HRT)


Optimizam za cijeli svijet


Mario Bočić, skladatelj, saksofon

Jazz orkestar HRT-a

Miron Hauser, dirigent


Tijekom koncertnih sezona u kojima ugošćava renomirane glazbenike domaće i međunarodne jazz scene, Jazz orkestar HRT-a redovito stavlja naglasak i na autorski i izvođački rad svojih članova.


Mario Bočić stalni je član Jazz orkestra HRT-a od 2011. Nagrađivani glazbenik, školovan u Grazu i Klagenfurtu (klasični i jazz saksofon), sudionik niza jazz projekata i sastava, ovom prigodom predstavit će se u dvostrukoj ulozi autora i izvođača u programu koji je nazvao Optimizam za cijeli svijet. Naslov potječe od njegove skladbe Candide pour tout le Monde predstavljene krajem 2019. u sezoni Jazz orkestra HRT-a, čiji je naslov pak nadahnut Voltaireovim naslijeđem


„Odlučio sam se za taj naslov zbog cijele te lude situacije s koronom i potresima, jer nam treba vjera u bolju budućnost, a i neke od pjesama su nastale upravo u doba samoizolacije. Dobro je znano da je glazba energija koja liječi, i kako je sve na ovom svijetu povezano, tako i ja želim svojom glazbom dati doprinos boljem sada i boljem sutra“, otkrio je Mario Bočić.


Naslovnoj skladbi pridodat će još osam autorskih ostvarenja čije aranžmane potpisuju njegovi prijatelji i suradnici: Emiliano Sampaio, Stepanka Balcarova, Luka Žužić, Miron Hauser i Joe Kaplowitz.


Koncert se održava bez publike, u skladu s epidemiološkim mjerama, uz radijsko i televizijsko snimanje. Radijska snimka emitirat će se u srijedu, 7. ožujka u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija, a televizijska u jednom od skorašnjih termina rezerviranima za jazz.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!