13:05 / 23.09.2021.

Autor: HRT

Gost: Sebastjan Vrhovnik

Sebastjan Vrhovnik

Sebastjan Vrhovnik

Foto: promo / promo

Utorak, 15. veljače 2022. u 20 sati

Lauba


Sebastjan Vrhovnik, dirigent

Trio Eusebius


Damijan Močnik: Regina caeli

Črt Sojar Voglar: Bogorodice Djevo

Tine Bec: Ave, maris stella

Andrej Makor: Bogorodice Djevo; Ave Maria

Petar Bergamo: Espressioni notturne, klavirski trio

Matej Kastelic: Regina caeli

Ambrož Čopi: Ave, regina caelorum

Franz Schubert: An die Sonne, D. 439

Antonín Dvořák: 6 Moravskih dueta iz op. 20 & 32 (obr. za zbor: Leoš Janáček)

Franz Schubert: Notturno, klavirski trio

Heinrich von Herzogenberg: Nacht ist wie ein stilles Meer, op. 22, br. 2

Josef Gabriel Rheinberger: Die Nacht

Prvim ovogodišnjim koncertom u ciklusu Sfumato Zbor HRT-a nastavlja lijepu praksu koncertiranja uz gostujuće dirigente. Maestro Sebastjan Vrhovnik stiže iz Slovenije gdje djeluje kao izvanredni profesor zborskog dirigiranja na ljubljanskog Glazbenoj akademiji te istovremeno vodi brojne radionice zborskog muziciranja. Školovao se na Akademiji za glasbo u Ljubljani te na Visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Redoviti je član ocjenjivačkih komisija zborskih natjecanja te trenutačno vodi Komorni zbor Glazbene akademije u Ljubljani, Mješoviti pjevački zbor Glazbene matice u Ljubljani te je stalni gostujući dirigent Zbora Slovenske filharmonije. Redovito surađuje i s drugim zborovima u Sloveniji i inozemstvu.


Suradnju sa Zborom HRT-a obilježit će predstavljanje duhovnih zborskih opusa slovenskih skladatelja mlađe generacije – Damijana Močnika, Črta Sojara Voglara, Tinea Beca, Andreja Makora, Ambroža Čopija i Mateja Kastelica – koji su uglazbljivali marijanske napjeve. Među njima je i jedna praizvedba – antifona Regina caeli koju je Matej Kastelic posvetio upravo Zboru HRT-a i maestru Vrhovniku.


Drugi dio programa posvećen je zborskim skladbama iz pera najvećih majstora vokalnog izričaja romantizma: Franza Schuberta i Antonína Dvořáka odnosno Leoša Janáčeka koji obradio Dvořákove Moravske duete za zbor, te nešto manje eksponiranih Heinricha von Herzogenberga (kojega je Johannes Brahms iznimno cijenio) i Josefa Gabriela Rheinbergera, skladatelja čiji opus zrcali utjecaje ne samo Brahmsa, Mendelsshona, Schumanna i Schuberta, već i J. S. Bacha.


Gosti koncerta su mladi glazbenici iz Trija Eusebius, nagrađivanog na natjecanjima Ferdo Livadić i Papandopulo - violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković - koji će izvesti dva instrumentalna intermezza: Espressioni notturne Petra Bergama i Notturno Franza Schuberta


U posljednjoj skladbi programa, Rheinbergerovoj Noći, glazbenicima, solistima, zboru i članovima Trija Eusebius, pridružuje se i violistica Hiwote Tadesse, koja djeluje kao zamjenica vođe viola u Zagrebačkoj filharmoniji i vođa viola u Hrvatskom baroknom ansamblu.


Ulaznice su u prodaji po cijeni od 50 kuna dva sata prije početka koncerta u Laubi.


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!