Bruno Vlahek, Gábor Boldoczki i Tito Ceccherini

15.06.2022.

13:18

Autor: HRT

Tito Ceccherini

Tito Ceccherini

Foto: Daniel Vass / promo

Četvrtak, 30. ožujka 2023. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

Simfonijski orkestar HRT-a

Tito Ceccherini, dirigent

Gábor Boldoczki, truba

Bruno Vlahek, klavir


Fazıl Say: Koncert za trubu

Dmitrij Šostakovič: Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar u c-molu, op. 35

Sergej Prokofjev: Peta simfonija u B-duru, op. 100

U Majstorski ciklus se, nakon nastupa 2019. godine uz pijanista Aljošu Jurinića, vraća Tito Ceccherini, talijanski dirigent koji surađuje s vodećim orkestrima uključujući Filharmonijski orkestar Francuskoga radija, Filharmoniju milanske Scale, Simfonijski orkestar BBC-a i Londonsku filharmoniju. Ovaj put predvodit će program s čak dva solista: briljantnim mađarskim virtuozom trube Gáborom Boldoczkim i našim pijanistom Brunom Vlahekom. Frankfurter Allgemeine Zeitung zvuk Gábora Boldoczkog opisuje kao kristalno jasan, izuzetno profinjen i fluidan, a čut ćemo ga u Koncertu za trubu koji je upravo njemu 2010. posvetio skladatelj Fazıl Say, čije je nadahnuće vlastitim turskim podrijetlom vidljivo u orijentalnim idiomima melodija, harmonija i metričkim promjenama.


Svestrani glazbenik Bruno Vlahek, osim uspješne međunarodne pijanističke karijere, njeguje i onu skladateljsku, ali i pedagošku: predaje na Glazbenom konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu. Kritika ističe njegovu „fantastičnu virtuoznost“ te „dubinu glazbene misli“ koje ovom prigodom udružuje s majstorstvom Gábora Boldoczkog. Zajedno izvode Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar Dmitrija Šostakoviča. Djelo iz 1933. skladateljev je eksperiment s neobaroknom kombinacijom instrumenata koje obećava duhovite interakcije solističkih instrumenata.


Peta simfonija Sergeja Prokofjeva, kao i druga njegova djela nastala u vrijeme Drugog svjetskog rata, sadrži slobodne harmonije, obilje melodijskih i tematskih ideja te lirsku izražajnost zrelog skladatelja. Nastala 1944., veliča ljudski duh, „slavi slobodnog i sretnog čovjeka – njegovu snagu, velikodušnost i čistoću duše“, kako je opisao pjesnik Carl Sandburg. Prokofjev je priznao da temu nije voljno izabrao, već se ona rodila u njemu i našla način da se izrazi.


Pojedinačne ulaznice po cijeni od 8,00 EUR (60,28 kn) i 5,50 EUR (41,44 kn) dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %.Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %
Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice na blagajni dvorane Lisinski. 

Galerija
Gábor Boldoczki, Foto: Marco Borggreve/promo
Bruno Vlahek , Foto: J. Razzini/promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!