Dubravko Češnjak – 30 godina s Tamburaškim orkestrom HRT-a

15.06.2022.

12:36

Autor: HRT

Dubravko Češnjak

Dubravko Češnjak

Foto: Domagoj Kunić / HRT

Nedjelja, 19. veljače 2023. u 20 sati

Studio Zvonimir Bajsić, HRT


Dubravko Češnjak – 30 godina s Tamburaškim orkestrom HRT-a

Tamburaški orkestar HRT-a

Matija Fortuna, dirigentBožo Potočnik: Dohvati crvenu trešnju

Boris Benini: Na izvoru

     Dubravko Češnjak, bisernica, udaraljke

Božo Potočnik: Mećava

     Dubravko Češnjak, mandolina, električni bubanj

Bruno Bjelinski: Povratak Tauern Expressom

Petar Obradović (rezidencijalni skladatelj HRT-a u sezoni 2022/2023): Tam Bura, za cimbal, harmoniku, gitaru, tamburaški orkestar i ritam sekciju (praizvedba)

     Dubravko Češnjak, cimbal

     Ivan Koprić, harmonika

     Elvis Penava, električna gitaraDubravko Češnjak, ili Češo, kako ga od milja zovu prijatelji i kolege, zasigurno je jedan od najsvestranijih glazbenika na ovim našim prostorima. Osim što muzicira na najrazličitijim glazbalima, već trideset godina upotpunjuje, i kao koncertni majstor, predvodi zvukovnu lepezu Tamburaškog orkestra HRT-a. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je rog. Sve vrste tambura odavno je savladao, a brojni ostali žičani instrumenti su mu i te kako prirasli srcu. Na trubi, usnoj harmonici, mandolini, charangu, cimbalu i raznim tradicijskim sviraljkama često pred publikom muzicira s nevjerojatnom lakoćom. Najrazličitijim glazbenim stilovima pristupa s jednakim žarom stručno - i akademski i pučki.


Trideset godina djelovanja u Tamburaškom orkestru HRT-a (kao redovni član, a kao vanjski suradnik i više) svakako je lijep povod za cjelovečernji koncert u čast glazbenika koji je uvelike obilježio identitet orkestra.


Prigoda je ovo i za praizvedbu novoga djela Petra Obradovića, skladatelja koji je u ovoj sezoni ponio titulu rezidencijalnog skladatelja HRT-a. Trubač i skladatelj, Petar Obradović završio je srednje glazbeno obrazovanje u rodnome Dubrovniku, a diplomirao na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi Antona Grčara. Godine 1995. postao je prvi trubač Dubrovačkoga simfonijskoga orkestra. Iste godine postaje solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Kao solist nastupao je s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, Mostarskim simfonijskim orkestrom, Kvartetom Sorkočević i Dubrovačkim gudačkim kvartetom. Kao izvođač i skladatelj objavio je nekoliko nosača zvuka na kojima posebnu pažnju posvećuje hrvatskim skladateljima. Osim solističkih, komornih i orkestralnih djela, autor je i filmske, dokumentarne, ali i scenske glazbe za predstave Teatra Lero, izvođene na Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama. Od 2005. član je Hrvatskoga društva skladatelja. Dobitnik je nagrade Porin (2018.) za najbolju skladbu klasične glazbe i nagrade Orlando (2020.) na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama.


Za Tamburaški orkestar HRT-a napisao je djelo Tam Bura!


Mjesta su popunjena.

Petar Obradović

Petar Obradović

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!