Lars Lindvall: Exploring & Experiencing Together

13:24 / 23.09.2021.

Autor: HRT

Lars Lindvall

Lars Lindvall

Foto: Jutta Panke / www.atmomusic.com

Srijeda, 2. veljače 2022. u 20 sati

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti 


Exploring & Experiencing Together


Lars Lindvall, truba, skladatelj, dirigent (Švedska)

Jazz orkestar HRT-a

Švedski glazbenik Lars Lindvall (1962., Eksjö) u svojemu je radu prije svega fokusiran na živu svirku pri čemu kombinira jazz, klasične i latino idiome sa svojim švedskim korijenima. Upravo to najvažniji je aspekt njegova izražavanja kao trubača, skladatelja i aranžera. Tome će sada pridodati i zvuk Jazz orkestra HRT-a uz koji se predstavlja u trostrukoj ulozi autora, trubača i dirigenta.


Trubu je počeo svirati kao osmogodišnjak te je već u tinejdžerskim godinama svirao s raznim sastavima, pa i big bandovima i orkestrima, da bi diplomirao 1989. u Grazu. Slijedili su nastupi diljem Europe te studij na Berklee College of Music gdje je radio s velikanima poput Herba Pomeroyja, Hala Crooka, Grega Hopkinsa i Boba Freemana. Iste godine kada je tamo diplomirao, 1992., primio je nagrade Clark Terry i Quincy Jones. Stekao je golem raspon glazbeničkog iskustva, od sviranja u crkvama do nastupa u jazz klubovima, od stvaranja zvučnih instalacija za umjetničke događaje do izvedbi na radiju i televiziji. Među svoje suradnike broji Bobbyja McFerrina, Mela Lewisa, Jayja Claytona, Adelharda Roidingera te sastave Nouvelle Cuisine, X-tra, Experimenti Berlin i mnoge druge. Kao producent i glazbenik bio je uključen u rad na više od 40 nosača zvuka u sedam zemalja. Djeluje i kao profesor na odsjeku za jazz pri Akademiji za glazbu u Baselu.


Za koncert s Jazz orkestrom HRT-a predložio je djela s albuma Now or Never te je pripremio dvije nove skladbe. Radi se isključivo o njegovim skladbama i aranžmanima. Svaka skladba odražava drukčiju energiju, ali u rasporedu kao na ovom programu pripremljene su tako da čine cjelinu, poput jednog opsežnog glazbenog djela koje donosi širok spektar orkestralnih zvukova. Radi se o glazbi zasnovanoj na Lindvallovom bogatom iskustvu te razmišljanju o glazbi kroz slike, događanja, raspoloženja, boje i razne razine energije. On poštuje mnoge zvukove iz tradicije i druge utjecaje. Posebice se nadahnjuje prirodom, skandinavskim krajolicima i raznolikim nijansama boja u raznim godišnjim dobima. Osim na svoje švedske korijene, oslanja se i na tradiciju klasične glazbe.


Ulaznice su u prodaji na ulaznice.hr, te dva sata prije početka koncerta u Muzeju suvremene umjetnosti.


Ulaz na koncert moguć je isključivo uz predočenje Eu digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Nošenje zaštitnih maski je obavezno. Dolazak na događaj preporučuje se do 19.30 zbog provođenja epidemioloških mjera.


Koncert se snima za Hrvatski radio, a snimka će se emitirati u srijedu, 9. veljače u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!