13:24 / 23.09.2021.

Autor: HRT

Lars Lindvall: Exploring & Experiencing Together

Lars Lindvall

Lars Lindvall

Foto: Jutta Panke / www.atmomusic.com

Srijeda, 2. veljače 2022. u 20 sati

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti 


Exploring & Experiencing Together


Lars Lindvall, truba, skladatelj, dirigent (Švedska)

Jazz orkestar HRT-a

Švedski glazbenik Lars Lindvall (1962., Eksjö) u svojemu je radu prije svega fokusiran na živu svirku pri čemu kombinira jazz, klasične i latino idiome sa svojim švedskim korijenima. Upravo to najvažniji je aspekt njegova izražavanja kao trubača, skladatelja i aranžera. Tome će sada pridodati i zvuk Jazz orkestra HRT-a uz koji se predstavlja u trostrukoj ulozi autora, trubača i dirigenta.


Trubu je počeo svirati kao osmogodišnjak te je već u tinejdžerskim godinama svirao s raznim sastavima, pa i big bandovima i orkestrima, da bi diplomirao 1989. u Grazu. Slijedili su nastupi diljem Europe te studij na Berklee College of Music gdje je radio s velikanima poput Roba Pomeroyja, Hala Crooka, Grega Hopkinsa i Boba Freemana. Iste godine kada je tamo diplomirao, 1992., primio je nagrade Clark Terry i Quincy Jones. Stekao je golem raspon glazbeničkog iskustva, od sviranja u crkvama do nastupa u jazz klubovima, od stvaranja zvučnih instalacija za umjetničke događaje do izvedbi na radiju i televiziji. Među svoje suradnike broji Bobbyja McFerrina, Mela Lewisa, Jayja Claytona, Adelharda Roidingera te sastave Nouvelle Cuisine, X-tra, Experimenti Berlin i mnoge druge. Kao producent i glazbenik bio je uključen u rad na više od 40 nosača zvuka u sedam zemalja. Djeluje i kao profesor na odsjeku za jazz pri Akademiji za glazbu u Baselu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!