Flamenko u ozračju tambure

13:53 / 23.09.2021.

Autor: HRT

Nina Ćorić

Nina Ćorić

Foto: promo / promo

Nedjelja, 27. veljače 2022. u 20.00

Studio Zvonimir Bajsić, HRT


Flamenko u ozračju tambure


Nina Ćorić, vokal

Tamburaški orkestar HRT-a

Siniša Leopold, šef dirigent


Gosti:

Borna Šercar, udaraljke

Polonca Valič & Mitja Obed, plesači

Mario Rašić, bas gitara

Marko Bertić, gitara


Kao inspiracija za suradnju jedine hrvatske pjevačice flamenka, Nine Ćorić, i Tamburaškog orkestra HRT-a poslužile su stare španjolske pjesme koje je 1931. na klaviru odsvirao i snimio Federico García Lorca s pjevačicom i plesačicom La Argentinitom te ih time nanovo popularizirao. Andalužanini, Garcia Lorca i Manuel de Falla, zaslužni su za prvi festival flamenka održan u Granadi 1922., na čemu im je flamenko zajednica ostala zahvalna do danas.


Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda upravo će na 100. godišnjicu tog značajnog događaja prvi put izvesti Lorcina djela. U suradnji s Ninom Ćorić novo ruho pjesmama dali su Krunoslav Seletković, Marko Bertić i Filip Novosel.Nina Ćorić (Niña Flamenca) prva je i zasad jedina pjevačica flamenka u Hrvatskoj priznata od strane inozemne struke. 2010. u vrlo kratkom razdoblju bilježi uspjehe nastupajući u kultnom jazz klubu Boška Petrovića s flamenko gitaristima Goranom Žegarcem i Darkom Nikčevićem. Od 2012. do danas osnivačica je i direktorica Flamenco Festivala Zagreb. Godine 2012. nakon projekta Pjevajući Lorcu pozvana je u Madrid u jednu od najpoznatijih škola flamenka, Amor de Dios, na daljnje usavršavanje. 2013. projektom Yo soy flamenca uvodi klavir u svoj flamenko izričaj u suradnji s Joeom Kaplowitzem. Od 2014. započinje suradnje s renomiranim flamenko umjetnicima iz Španjolske te aktivno nastupa u Hrvatskoj i u susjednim zemljama (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina). 2015. godine s Filipom Šovagovićem surađuje na djelu Lorca. Surađuje i s estradnim glazbenicima, a posebno se ističe live duet s grupom Magazin krajem 2019. godine. 2017. sa sarajevskim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem realizira projekt Tareb y Duende u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. 2019. autorica je projekta Lorca, flamenco i tambura. Zajedno s Rockoko Orchestrom i producentom Tihomirom Ivanetićem stvara prvi flamenko zapis u domaćoj diskografiji, pjesmu Sevillanas del siglo XVIII. Stalni je suradnik Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj s ciljem promoviranja flamenka te predstavlja Zagreb i Hrvatsku na raznim manifestacijama i nastupima: Čipka na batiće, zajedničko izdanje poštanskih maraka Hrvatske i Španjolske pošte (2015.); Svečano otvorenje 46. Varaždinskih baroknih večeri (2016.); Proslava Nacionalnog dana Kraljevine Španjolske (2018.); Festival Ritam Mediterana (2019.); Svečano otvorenje 23. Međunarodnog festivala čipke (2019.).


Ulaz uz pozivnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!