Folklorne transformacije

23:35 / 22.09.2021.

Autor: HRT

Martina Filjak

Martina Filjak

Foto: Romano Grozich / promo

Četvrtak, 31. ožujka 2022. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Folklorne transformacije


Simfonijski orkestar HRT-a

Pascal Rophé, dirigent

Martina Filjak, klavir


Natko Devčić: Istarska suita

Béla Bartók: 3. koncert za klavir i orkestar u E-duru, Sz 119

Igor Stravinski: Žar ptica, suita (1945.)


Skladatelj, pedagog i glazbeni pisac, akademik Natko Devčić svoje je javno umjetničko djelovanje počeo uoči Drugog svjetskog rata, a prvi istinski skladateljski uspjeh doživio je 1948. Istarskom suitom. Osim što se njome nadovezao na tradiciju ideologije nacionalnog smjera, istaknuo je istarski folklor te ulogu malih intervala istarskog idioma, kao neiscrpne izvore svojega nadahnuća i proučavanja. 


Simfonijski orkestar HRT-a drugi put u ovoj sezoni predvodi maestro Pascal Rophé, koji iduće sezone preuzima mjesto šefa dirigenta. Cijenjen kao izniman tumač novije i suvremene glazbe, idealan je predvodnik programa koji u nastavku donosi nastup naše sjajne pijanistice Martine Filjak. Neumorno nižući uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni, upravo vratila s trijumfalnog gostovanja u SAD-u!


U Majstorski ciklus vraća se kako bi tumačila Treći koncert za klavir i orkestar Béle Bartóka. Djelo je nastalo 1945. nakon skladateljeva odlaska iz rodne Mađarske po izbijanju Drugog svjetskog rata u SAD, u sumrak njegova života okončanog bolešću, što je možda bio i razlog promjene izričaja u ovome djelu, okretanja jednostavnosti i sažetosti izraza.


Iste, 1945. godine, za potrebe američkog izdavača, Igor Stravinski napisao je treću verziju suite prema svojemu glasovitom baletu Žar ptica. Bogata glazbena karakterizacija bajkovite radnje folklornog izvora podarila je suiti obilje orkestralnih boja, ritmike, melodike, harmonija i metarskog protoka koje dočaravaju lepršanje perja Žar ptice, svijet zlog čarobnjaka Kaščeja, ples princeza, slavlje i narodne plesove…


Ulaznice po cijeni od 40 i 60 kuna dostupne su preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski.


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. 


Nošenje zaštitnih maski je obvezatno. 


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!