Gioachino Rossini: Stabat Mater

15.06.2022.

12:43

Autor: HRT

Gioachino Rossini 1865. by Carjat - Restoration

Gioachino Rossini 1865. by Carjat - Restoration

Foto: Carjat - Restoration / javno vlasništvo/wikimedia.org

Četvrtak, 16. ožujka 2023. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

Marc Korovitch, dirigent

Myrianne Fleur, sopran

Emilia Rukavina, mezzosopran

Filip Filipović, tenor

Marko Mimica, bas bariton


Zborove pripremio: Ivan Šćepanović


Gioachino Rossini: Stabat Mater, za soliste, zbor i orkestar

Niti jedan operni skladatelj u prvoj polovici 19. stoljeća nije uživao veći ugled, blagostanje, popularnost i naklonost kritike od Gioachina Rossinija. Već je kao dvadesetogodišnjak stekao slavu operne zvijezde u domovini Italiji. Remek-djela kao što su Talijanka u Alžiru, Seviljski brijač i Pepeljuga osigurala su mu trajnu slavu i ugled, a stigavši 1924. u Pariz, pokorio je i tamošnju scenu. Stoga je do danas ostalo zagonetno njegovo povlačenje iz svijeta opere u dobi od trideset sedam godina; karijeru opernog skladatelja zaključio je biserom Guillaume Tell. Zbog slaba zdravlja, ekscentričnosti ili jednostavno stjecaja okolnosti, nakon 1829. nije napisao niti jednu operu, no njegov jedinstveni, neukrotivi operni talent ipak je došao do izražaja u još ponekom poslije nastalom djelu, ponajviše u Stabat Mater u kojem ga je stavio u službu sakralne glazbe. Dovršeno 1841., djelo je praizvedeno u Parizu uz golemo oduševljenje javnosti. Prvom izvedbom u Italiji dirigirao je Gaetano Donizetti, izvijestivši kako je zanos bilo nemoguće opisati.


Izvedbu će predvoditi dobro poznati gost Zbora HRT-a, maestro Marc Korovitch, koji će ovaj put prvi put stati i pred Simfonijski orkestar HRT-a, a pridružit će im se kvartet naših sjajnih i sve uspješnijih mladih solista. Marc Korovitch jedan je od najvrsnijih zborskih autoriteta u Europi; uz ostalo radi sa zborovima Švedskog, Zapadnonjemačkog i Francuskog radija, najmlađi je dirigent koji je vodio glasoviti ansambl Concerto Köln, a od prošle godine preuzeo je mjesta glazbenog ravnatelja legendarnog pariškog Orkestra Colonne i šefa dirigenta Zbora Pariškog orkestra (Chœur de l’Orchestre de Paris).


Pojedinačne ulaznice po cijeni od 8,00 EUR (60,28 kn) i 5,50 EUR (41,44 kn) dostupne su na ulaznice.hr  i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %
Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice na blagajni dvorane Lisinski. 

Galerija
Marc Korovitch, Foto: promo/promo
Myrianne Fleur, Foto: Avril Dunoyer/promo Emilia Rukavina, Foto: Jasenko Rasol/HRTFilip Filipović, Foto: Jasenko Rasol/HRTMarko Mimica, Foto: promo/promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!