"Hrvatska misa" uz 30. obljetnicu smrti Borisa Papandopula

01:04 / 23.09.2021.

Autor: HRT

Boris Papandopulo

Boris Papandopulo

Foto: Tošo Dabac / HRT

Utorak, 16. studenoga 2021. u 20 sati

Crkva Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac


Hrvatska misa


Zbor HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent


Darija Auguštan, sopran

Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

Stjepan Franetović, tenor

Robert Kolar, bariton


Boris Papandopulo: Hrvatska misa u d-molu, op. 86


Nakon ovoljetnih izvedbi na Osorskim glazbenim večerima, Glazbenim večerima u sv. Donatu i na Dubrovačkim ljetnim igrama, Zbor HRT-a i u svojemu ciklusu Sfumato obilježit će 30. obljetnicu smrti Borisa Papandopula izvedbom njegove veličanstvene Hrvatske mise.


Hrvatsku misu Papandopulo je dovršio 1939. godine. Praizvedena je 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu uz 80. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, kojemu je i posvećena. Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o „snažnom i potresnom djelu“ koje čini „potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma“. Iste godine, Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu je ocijenio „najboljim djelom oratorijskog značaja“ te nagradio Papandopula.


U programskoj knjižici uz praizvedbu skladatelj je, među ostalim, zapisao: "…želio sam naročito opet istaknuti, da je hrvatska zborna glazba pretežnim dijelom a cappella pjevanje. Naš narod pjeva bez instrumentalne pratnje, a poznata je činjenica da je baš takav način pjevanja za Hrvate karakterističan. (…) Osnovni ugođaj moje Hrvatske mise je duboko religiozan i ozbiljan što već proizlazi iz izbora samog tonaliteta skladbe (d-moll). Taj je tonalitet – uz malo iznimaka – jedinstveno i dosljedno proveden kroz čitavo djelo. (…) Moje je skromno mišljenje, da je ova Hrvatska misa po svojoj glazbenoj i idejnoj koncepciji skladana na svoj poseban i individualan način i da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature."


Zbor HRT-a nastupa pod vodstvom svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija, a kao solisti pridružuju im se: Darija Auguštan, Martina Gojčeta Silić, Stjepan Franetović i Robert Kolar.


Dolazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID-potvrde (u elektroničkom ili printanom obliku), uz prethodnu najavu na broj telefona 01/634-3549 (radnim danom od 9 do 16 sati) ili email adresu glazba.hrt@hrt.hr od petka 12. studenoga do utorka 16. studenoga do 12 sati. Obvezno nošenje zaštitnih maski. Ulazak u crkvu se ne naplaćuje.


Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!