Jasminka Stančul i Aleksandar Marković

15.06.2022.

13:24

Autor: HRT

Jasminka Stančul

Jasminka Stančul

Foto: Kurt Pinter / promo

Četvrtak, 24. studenoga 2022. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 


Simfonijski orkestar HRT-a

Aleksandar Marković, dirigent

Jasminka Stančul, klavir


Jean Sibelius: Tapiola, simfonijska pjesma, op. 112

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Koncert za klavir i orkestar u d-molu, op. 40

Ludwig van Beethoven: Peta simfonija u c-molu, op. 67

Šef dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra od prošle sezone, i glavni gostujući dirigent orkestra Sinfonia Varsovia od ove, maestro Aleksandar Marković uvijek je rado viđen gost Simfonijskog orkestra HRT-a. Ovaj put u Majstorski ciklus stiže uz pijanisticu Jasminku Stančul koja je pažnju svjetske glazbene javnosti privukla pobjedom na Međunarodnom natjecanju Beethoven u Beču 1989. Uz karijeru koncertne i komorne glazbenice koja nastupa diljem svijeta, njeguje i pedagošku: predaje na sveučilištima u Ljubljani i Beču. U Zagrebu izvodi Klavirski koncert u d-molu Felixa Mendelssohn-Bartholdyja, djelo koje je Robert Schumann nazvao „prolaznim, veselim darom“. Vrijeme je ipak pokazalo drugačije.


Godinu dana prije Mendelssohnova rođenja, 1808., Ludwig van Beethoven dovršio je svoju Petu simfoniju u c-molu koja će ubrzo biti proglašena jednim od najvažnijih djela našega vremena (E. T. A. Hoffmann), a to je ostala do danas. Iako nema dokaza da je Beethoven glasoviti početni motiv od četiri tona nazvao 'kucanjem sudbine', mnogi se slažu da savršeno opisuje dramatičnost ne samo motiva nego i cijeloga djela za koje skladatelj, kao i za većinu svojih skladbi, nije predočio nikakvo pojašnjenje, smatrajući da glazba dovoljno govori za sebe. Zbog revolucionarnog ustrojstva i golemog emocionalnog naboja, Peta simfonija nerijetko se tumači i kao skladateljev osobni manifest pobjede nad udarcima života.

Pojedinačne ulaznice po cijeni od 40 kn (5,31 €) i 60 kn (7,96 €) (prema FIKSNOM TEČAJU KONVERZIJE 7,53450 kn) dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %.Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Galerija
Aleksandar Marković, Foto: Vladimir Milardović/promo
Jasminka Stančul, Foto: Kurt Pinter/promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!