Kanon pokajanja

23.09.2021.

13:15

Autor: HRT

Zbor HRT-a

Zbor HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Utorak, 24. svibnja 2022. u 20 sati

Crkva Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac


Kanon pokajanja


Zbor HRT-a

Kaspars Putniņš, dirigent


Arvo Pärt: Kanon pokajanen

„Prije puno godina, kada sam se tek počeo baviti tradicijom Ruske pravoslavne Crkve, naišao sam na tekst koji me se duboko dojmio, iako ga tada nisam mogao shvatiti. Bio je to Kanon pokajanja. Od tada sam se često vraćao tim stihovima, polako i gorljivo pokušavajući odgonetnuti njihovo značenje.” Tako je estonski skladatelj Arvo Pärt opisao početak svoje fascinacije tekstom himna Kanon pokajanja našega Gospodina Isusa Krista na crkvenoslavenskom. Naposljetku ga je uglazbio u povodu obilježavanja 750. obljetnice izgradnje katedrale u Kölnu. Kanon pokajanen su 1998. godine, u kölnskoj katedrali, praizveli Estonski filharmonijski komorni zbor i dirigent Tõnu Kaljuste, kojima je skladatelj i posvetio to veličanstveno djelo „puno opore, bolne ljepote”. 


Trinaest godina nakon prve izvedbe u ciklusu Sfumato, Zbor HRT-a u izvedbi Kanona pokajanja predvodi Kaspars Putniņš, koji je i sam predvodio Estonski filharmonijski komorni zbor od 2014. do 2021. Sada je šef dirigent i umjetnički ravnatelj Zbora Švedskog radija, kao i stalni dirigent Zbora Latvijskog radija (od 1994.). Njegovim gostovanjem Zbor HRT-a zaključuje slavljeničku sezonu ciklusa Sfumato, u kojoj je, ugošćujući najveća imena europske zborske scene i izvodeći kapitalna djela vokalnog repertoara, obilježio 80 godina svojega djelovanja.


Ulazak u crkvu se ne naplaćuje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!