Klezmer u ozračju tambure

15.06.2022.

12:36

Autor: HRT

ZAGREB KLEZMER TRIO – Bruno Philipp, Mario Igrec i Dinko Stipaničev

ZAGREB KLEZMER TRIO – Bruno Philipp, Mario Igrec i Dinko Stipaničev

Foto: promo / promo

Nedjelja, 20. studeni 2022. u 20 sati

Studio Zvonimir Bajsić, HRT 


Klezmer


Zagreb klezmer trio

Tamburaški orkestar HRT-a

Igor Kudeljnjak, dirigent

Zagreb klezmer trio čini troje etabliranih glazbenika - klarinetist Bruno Philipp, gitarist Mario Igrec i kontrabasist Dinko Stipaničev - okupljenih s motivom sviranja klezmera, glazbenog žanra prepoznatljivog po izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu. Suradnja troje glazbenika s dugogodišnjom željom zajedničkog muziciranja tj. sviranja klezmera, krenula je početkom 2018. godine. 


Klezmer glazba dio je tradicije Židova Aškenaza; izvodila se na vjenčanjima i drugim svečanostima u stara vremena, prije Drugog svjetskog rata, na području istočne Europe. Izvorno, riječ se odnosila na glazbenika, a mnogi izvođači klezmera svoju tehniku povezuju s nastojanjem da učine da instrument 'govori na jidišu'. Seobama Aškenaza u Ameriku krajem 19. i početkom 20. stoljeća, klezmer je došao u dodir s jazzom te je klarinet počeo dominirati klezmer sastavima. Novi procvat klezmer je doživio upravo u SAD-u 1970-ih nakon čega je postao globalni fenomen. Kao i mnoge folklorne glazbe, klezmer ima vlastite zakonitosti, ornamente, forme i ritamske obrasce. 


Udružen s članovima Tamburaškog orkestra HRT-a, Zagreb klezmer trio izvest će nove aranžmane autorskih skladbi te autentičnih melodija Židova Aškenaza.


Dolazak na koncert moguć je uz prethodnu najavu na na broj telefona 01/634-3549 ili e-mail adresu glazba.hrt@hrt.hr, radnim danom od 9 do 14 sati, od 11. do 17. studenog. Prijave primamo do popunjenja slobodnih mjesta. 

Tamburaški orkestar HRT-a, Igor Kudeljnjak

Tamburaški orkestar HRT-a, Igor Kudeljnjak

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!