Koncert prvonagrađenih na 10. natjecanju "Papandopulo"

28.09.2022.

16:53

Autor: HRT

10. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika "Papandopulo"

10. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika "Papandopulo"

Foto: promo / promo

Četvrtak, 13. listopada 2022. u 19.30 

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Simfonijski orkestar HRT-a

Ivan Hut, dirigent 


Launy Grøndahl: Koncert za trombon i orkestar

  1. Moderato assai ma molto maestoso

  2. Quasi una leggenda. Andante grave

  3. Finale. Maestoso

        Mario Janković, trombon


Petar Iljič Čajkovski: Arija Lenskog Kuda, kuda iz opere Evgenij Onjegin

Wolfgang Amadeus Mozart: Arija Tamina Dies Bildnis iz opere Čarobna frula

Giuseppe Verdi: Arija Vojvode od Mantove La donna è mobile iz opere Rigoletto

        Filip Filipović, tenor


Petar Iljič Čajkovski: Koncert za klavir i orkestar br. 1 u b–molu, op. 23

  1. Allegro non troppo e molto maestoso–Allegro con spirito

  2. Andantino semplice

  3. Allegro con fuoco

        Jan Niković, klavir


Svečani koncert prvonagrađenih glazbenika s prošlogodišnjeg izdanja Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Ivana Huta, predstavlja nam trojicu mladih glazbenika: Maria Jankovića, Filipa Filipovića i Jana Nikovića.


Mario Janković (Skopje, 1994.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Marija Šinceka. Osnovnu i srednju glazbenu školu je završio na Državnom glazbeno–baletnom centru Ilija Nikolovski–Luj u Skopju, u klasi prof. Taška Todorova. Nastupa na brojnim festivalima i kulturnim manifestacijama: Dubrovačke ljetne igre, Skopje Brass festival, Zagreb Classic, Dani Europske unije, Skopsko ljeto, Dani Makedonske glazbe i predstavlja se u Sloveniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kini, Mađarskoj, Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Surađivao je s brojnim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkog gradskog kazalište Komedija, SPOOSRH, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, HNK–om, Big bandom Makedonske radio televizije. Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih, posebne prve nagrade na državnom natjecanju u Makedoniji; posebne prve nagrade na Državnom natjecanju mladih glazbenika; tri prve nagrade na Natjecanju puhačkih instrumenata u Skopju; prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Davorin Jenko i Petar Konjević u Beogradu, dvije prve nagrade na međunarodnom natjecanju Woodwind & Brass u Varaždinu, zlatne plakete na Svirelu u Sloveniji. Dodatno obrazovanje stječe pohađanjem brojnih seminara kod Aleksandra Benčića, Dušana Kranjca, Antonia Jankovića, Dietmara Küblbocka, Jonasa Bylunda, Jacques Maugera, Iana Bousfelda, György Gyiviscana, Zoltana Kissa, Simone Candotta. Godine 2018. postaje član Simfonijskog orkestra HRT–a.


Filip Filipović (Zagreb, 1997.) završio je nižu glazbenu školu (klavir) u klasi profesorice Gordane Cepike, a svoje pjevačko obrazovanje započinje 2013. u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u klasi profesora Bojana Pogrmilovića. 2016. godine upisao je Akademiju za glasbo u Ljubljani u klasi Matjaža Robavsa, a 2018. akademsko obrazovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Tomislava Mužeka. Od 2019. godine u klasi je profesora Giorgia Suriana. Na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku 2014. godine osvaja 2. nagradu, a 2015. godine 1. nagradu. Iste godine osvaja 1. nagradu na Međunarodnom natjecanju Vera Kovač Vitkai u Novom Sadu. Dobitnik je Rektorove nagrade 2020. godine za sudjelovanje u opernom projektu Pepeljuga J. Masseneta u produkciji Muzičke akademije u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić. U projektu Vivat Academia ostvario je ulogu Nemorina u operi Ljubavni napitak G. Donizettija. Nastupio je na Pijanističkom memorijalu Ranko Filjak u Petrinji. Kao član Opernog studija Giorgio Surian HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci ostvario je ulogu Gastonea iz Verdijeve opere La Traviata te ulogu Spolette iz Puccinijeve opere Tosca. U produkciji HNK Zagreb ostvario je ulogu Mehmeda Sokolovića u operi Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinjski.


Jan Niković (Zagreb, 2001.) student je 5. godine klavira na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltayana. Također je student Scuola di Musica di Fiesole kod profesorice Eliso Virsaladze i redovno pohađa sate na Internationale Musikakademie u Lihtenštajnu. Višestruki je pobjednik na državnim natjecanjima (klavir: 2015., 2017. i 2019. i komorni sastavi: 2013., 2014., 2015. i 2018.), te međunarodnim klavirskim natjecanjima: Mladi virtuozi 2018., Giuliano Pecar 2017. (Italija), Sonus op.2 2016., Epta Osijek 2015., Zlatko Grgošević 2014., Ars Nova 2014. (Italija), kao i brojnih posebnih nagrada. 2020. godine je dobio Yamaha Schoolarship Award 2019./2020. koje dodijeljuje Yamaha Music Foundation of Europe. 2014. je odabran među 12 kandidata iz cijeloga svijeta za Junior Music Camp u Barceloni, gdje je imao priliku raditi sa svjetski poznatim pijanistom Lang Langom s kojim je i svirao četvereroručno. 2015. je pozvan u Junior Academy Eppan gdje je radio s profesorom Andreom Bonattom, a na završnom koncertu je osvojio i nagradu publike. Pohađao je seminare kod poznatih pijanista kao što su: Lang Lang, Claudio Martinez Mehner, Milana Chernyavska, Natalia Trull, Grigory Gruzman, Ramzi Yassa, Wolfram Schmitt Leonardy, Kemal Gekić i drugi. Često nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu (Italija, Njemačka, Lihtenštajn, Slovenija, Španjolska, BiH). Među brojnim nastupima posebno se ističu nastup s Lang Langom na stadionu Bayerna, Allianz Areni u Muchenu, pred 70 000 ljudi i u direktnom TV prijenosu, nastup sa Zagrebačkom filharmonijom, te nastupi sa Zagrebačkim solistima. Sedmerostruki je dobitnik prestižne nagrade Oskar znanja koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja., a 2020. godine je primio i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!