Luka Ljubas i Marzena Diakun

15.06.2022.

13:24

Autor: HRT

Marzena Diakun

Marzena Diakun

Foto: Marco Borggreve / promo

Četvrtak, 8. prosinca 2022. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

Simfonijski orkestar HRT-a

Marzena Diakun, dirigentica

Luka Ljubas, violinaAntonín Dvořák: Othello, koncertna uvertira, op. 93

Max Bruch: Koncert za violinu i orkestar u g-molu, op. 26

Sergej Rahmanjinov: Simfonijski plesovi, op. 45

Hvaljen zbog svojeg „otvorenog i iskrenog stila“ te „zrelosti, osobitog tona i lakoće“ Luka Ljubas svrstava se među najperspektivnije glazbenike svoje generacije. Rođen u Beču 1996. u obitelji hrvatsko-japanskih glazbenika, školovao se u rodnom gradu te u Klagenfurtu, a 2017. godine, kada je pobijedio je na Violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu, upoznala ga je i šira hrvatska javnost. Iste godine Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je priznanje Mladi glazbenik godine, a primio je i nagradu Ivo Vuljević. Od rujna 2019. član je Bečke filharmonije u sekciji prvih violina, a odnedavno i njihov vođa. Kao solist uz Simfonijski orkestar HRT-a, predstavit će se jednim od najomiljenijih djela iz pera Maxa Brucha, Violinskim koncertom u g-molu, op. 26.


Program koji sadrži kasne opuse Antonína Dvořáka - koncertnu uvertiru Othello – i Sergeja Rahmanjinova – raskošne Simfonijske plesove, ujedno njegovo posljednje ostvarenje – predvodi nagrađivana dirigentica Marzena Diakun. Trenutačno je umjetnička direktorica i šef dirigentica Orkestra i zbora Općine Madrid (ORCAM). Školovala se na Glazbenoj akademiji Karol Lipinski u Wrocławu, doktorat je stekla na Glazbenoj akademiji u Krakowu, a poslijediplomski studij završila je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču u klasi Uroša Lajovica - nekadašnjeg šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a.


Pojedinačne ulaznice po cijeni od 40 kn (5,31 €) i 60 kn (7,96 €) (prema FIKSNOM TEČAJU KONVERZIJE 7,53450 kn) dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %.Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Luka Ljubas

Luka Ljubas

Foto: Domagoj Kunić / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!