Maestro Valentin Egel uz Simfonijski orkestar HRT-a

17:18 / 13.05.2021.

Autor: HRT

Valentin Egel

Valentin Egel

Foto: promo / HNK Ivan pl. Zajc, Rijeka

Četvrtak 20. svibnja 2021. u 20 sati

Mala dvorana Doma sportova


Simfonijski orkestar HRT-a

Valentin Egel, dirigent


Davor Branimir Vincze: Reimagination of Ravel's Reiteration of Mussorgsky's Reconfiguration of Hartmann's Pictures, za orkestar (praizvedba)


Anatolij Ljadov: Začarano jezero, simfonijska pjesma, op. 62


Modest Petrovič Musorgski/Maurice Ravel: Slike s izložbe


Mladi njemački dirigent Valentin Egel, koji trenutačno djeluje kao šef dirigent Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci i Riječkog simfonijskog orkestra, 2019. pobijedio je na 7. Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro von Matačić i, među ostalim, osvojio nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a. Predvodit će program koji čine simfonijska pjesma Začarano jezero Anatolija Ljadova, Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u orkestraciji Mauricea Ravela te nova skladba Davora Branimira Vinczea - Reimagination Reimagination of Ravel's Reiteration of Mussorgsky's Reconfiguration of Hartmann's Pictures.


Davor Branimir Vincze međunarodno je aktivni, svestrani i nagrađivani skladatelj „s vizijom glazbe kao mnoštva točaka u višedimenzionalnom prostoru“. Da bi istražio taj zamišljeni prostor, Vincze, prema vlastitim riječima, „konceptualizira različite algoritme koji u posljednje vrijeme češće integriraju modele umjetne inteligencije“. U djelu Reimagination of Ravel's Reiteration of Mussorgsky's Reconfiguration of Hartmann's Pictures riječ je, prema autorovim navodima, o „tematizaciji nadahnuća i načina rada s referencijalnim materijalom u umjetnosti“. Taj proces istodobno je povezan „s načinima komunikacije kojima se danas služimo, a koji svi omogućuju dijeljenje sadržaja, čiji smisao je proširiti informaciju, a ne propitkivati autorstvo i vjerodostojnost originala“. Posrijedi je i prvo djelo u kojem Vincze koristi skladateljsku tehniku koju je sam osmislio - microllage, „koja upotrebljava predpostojeći materijal kao strukturnu česticu, koja, premda sa sobom nosi određena obilježja originala, gubi svoju originalnu funkciju u finalnoj strukturi“. Nadahnut Hartmannovim slikama (ali na drukčiji način od Musorgskog), uz isječke iz Slika s izložbe, koristeći istu instrumentaciju i instrumentalne podgrupe kao i Maurice Ravel, Vincze stvara novo djelo, „poput nekog stroja koji ne razumije (a ja naravno namjerno ignoriram) značenje glazbenih isječaka koje permutira(m). Rezultat je sasvim svjež i estetski drukčiji od korištenih predložaka, a istovremeno je dio duha/karaktera originala, neizbježno utkan u samo djelo.“


Simfonijska pjesma Začarano jezero, op. 62, nastala 1909., naslovljena je „scena iz bajke“. Pretpostavlja se da je možda nadahnuta jezerom Ilmen u blizini skladateljeva seoskoga imanja Polďnovka o kojemu je zapisao da ga čini „samo Priroda ‒ hladna, zlokobna, ali fantastična poput bajke.“ Tu je viziju dočarao statičnim zvukom, sporim promjenama u harmoniji, zamagljenim harmonijama, dominacijom zvukovne boje, izostankom jasnih tema i motiva…


U lipnju 1874. Modest Petrovič Musorgski napisao je djelo nadahnuto memorijalnom izložbom svojega prijatelja koji je preminuo godinu dana prije, arhitekta Viktora Hartmanna – klavirsku suitu Slike s izložbe. Ciklus predstavlja desetak od oko 400 tada izloženih radova, od kojih je do danas većina izgubljena ili uništena, pa se njih samo šest može sa sigurnošću povezati s glazbom. Dugo nakon što ih je Musorgski skladao, Slike s izložbe ostale su malo poznate javnosti. Svjetsku slavu osigurao im je Maurice Ravel majstorskom orkestracijom nastalom 1922., koja je tu suitu razotkrila kao istinsko remek-djelo.


Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja na ovome koncertu, ulazak u Malu dvoranu Doma sportova bit će moguć samo za 100 prošlogodišnjih pretplatnika Majstorskog ciklusa koji nam među prvima potvrde dolazak na broj telefona 01/634-3549, radnim danom od 9 do 14 sati, od petka 14. svibnja do utorka 18. svibnja. Prijave primamo do popunjenja slobodnih mjesta. Molimo vas da radi evidencije posjetitelja u dvoranu dođete najkasnije do 19.30, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.


Izravni prijenos koncerta je na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!