Majstori simfonizma: Enrico Dindo i Alessio Allegrini

22:49 / 22.09.2021.

Autor: HRT

Enrico Dindo  i Simfonijski orkestar HRT-a

Enrico Dindo i Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Dinko Bažulić / HRT

Četvrtak, 10. veljače 2022. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 


Majstori simfonizma


Simfonijski orkestar HRT-a

Enrico Dindo, dirigent

Alessio Allegrini, rog


Ludwig van Beethoven: Egmont, uvertira, op. 84

Richard Strauss: 2. koncert za rog i orkestar u Es-duru

Antonín Dvořák: 9. simfonija u e-molu, Iz novog svijeta, op. 95


Prvi put kao gost, nakon što je šest koncertnih sezona bio šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Enrico Dindo vraća se u Majstorski ciklus. Udružuje se s još jednim talijanskim glazbenikom, proslavljenim hornistom Alessiem Allegrinijem, dugogodišnjim solo hornistom Orkestra Akademije Santa Cecilia iz Rima te Festivalskog orkestra u Luzernu koji kao solist koncertira diljem svijeta s vodećim orkestrima i dirigentima. Uz to, posvećen humanitarnom radu i promicanju ljudskih prava, utemeljitelj je i međunarodne mreže glazbenika Musicians for Human Rights. Alessio Allegrini tumačit će najizvođeniji koncert za rog i orkestar 20. stoljeća – onaj Richarda Straussa. Riječ je o njegovu drugom koncertu za taj instrument; iako je prvi napisao gotovo šest desetljeća prije (1883.), i u drugome je slijedio koncepciju klasičnog koncerta, spajajući estetiku prošlih vremena s vlastitim jezikom koji odražava glazbene promjene prve polovice 20. stoljeća. Nastao usred Drugog svjetskog rata, Koncert kao da predstavlja skladateljev bijeg od užasa kojima je svjedočio.


Straussovu Koncertu prethodi energična i ekspresivna uvertira Egmont Ludwiga van Beethovena iz popratne glazbe za istoimenu dramu Johanna Wolfganga von Goethea o junaštvu vojskovođe Lamorala, grofa od Egmonta.


U drugome dijelu, na rasporedu je 9. simfonija Antonína Dvořáka koju je kritičar New York Evening Posta, H. T. Finck, nakon praizvedbe krajem 1893. u Carnegie Hallu u New Yorku proglasio „najvećim simfonijskim djelom ikad skladanim u ovoj zemlji“. Golemu popularnost djelo je zadržalo do danas, svojim poletnim temama, raskošnom orkestracijom i preglednom formom koja se temelji na cjelovitosti tematskog materijala. Dvořák je majstorski povezao cijelu europsku simfonijsku tradiciju, ali i glazbu dvaju kontinenata i naizgled oprečnih svjetova, Europe i 'novoga svijeta' - Amerike.


Ulaznice su u prodaji po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski.


Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17.30 do 19 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za koncert. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću EU digitalnu COVID potvrdu, molimo da ne kupujete ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Povrati sredstava za kupljene ulaznice mogući su samo u slučaju otkazivanja događaja.


Nošenje zaštitnih maski je obavezno.


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!