Nelson Goerner i Pascal Rophé

07.04.2023.

Zadnja izmjena 13:26

Autor: HRT

Nelson Goerner

Nelson Goerner

Foto: Marco Borggreve / promo

Četvrtak, 6. travnja 2023. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

Simfonijski orkestar HRT-a

Pascal Rophé, dirigent

Nelson Goerner, klavir


György Ligeti: Lontano, za orkestar

Benjamin Britten: Četiri interludija o moru iz opere Peter Grimes

Franz Liszt: Koncert za klavir i orkestar br. 1 u Es-duru, S. 124

Béla Bartók: Čudesni mandarin, suita, op. 19

Najavljujući svoju prvu koncertnu sezonu kao šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Pascal Rophé ponosno je istaknuo gostovanje jednog od najvećih pijanista današnjice – Nelsona Goernera. Argentinski umjetnik zadivljuje izvedbama najviše umjetničke i poetske kvalitete, koje prenosi s osobitim uvjerenjem. S nestrpljenjem iščekujemo njegovo tumačenje prvog Koncerta za klavir i orkestar Franza Liszta, u kojemu se skladatelj radikalno odmaknuo od do tada popularnih virtuoznih koncerata kako bi stvorio novu vrstu formalnog jedinstva i tematske povezanosti.


Zahvaljujući osobitim postupcima tzv. mikropolifonije i/li harmonijske kristalizacije, skladba Lontano Györgyja Ligetija osvojila je ne samo koncertne repertoare već i filmsku umjetnost. „Polifonija je sama po sebi gotovo neprimjetna, ali njezin harmonijski učinak predstavlja unutarnju glazbenu radnju: ono što se vidi u partituri je polifonija, ali ono što se čuje je harmonija“, pojasnio je autor. Nešto drugačija glazbena sredstva koristio je Benjamin Britten kako bi postigao osebujan ugođaj morskoga krajolika u interludijima iz opere Peter Grimes


Glazbu za pantomimu Čudesni mandarin Béla Bartók smatrao je jednim od svojih najboljih ostvarenja. Moralno provokativnoj priči, zbog koje je predstava povučena s repertoara odmah nakon premijere 1926. u Kölnu, pristupio je, u glazbenom smislu, kao mozaiku, koristeći kratke, intervalski određene tonske uzorke promjenjive jasnoće i gustoće teksture što je pratio odgovarajući porast napetosti. Naknadnim revizijama, skladatelj je postigao istinski simfonijski koncept utemeljen na vlastitim simbolima ljubavi i žudnje.


Pojedinačne ulaznice po cijeni od 8,00 EUR (60,28 kn) i 5,50 EUR (41,44 kn) dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. 


Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %.Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.  
Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice na blagajni dvorane Lisinski. 

Pascal Rophé

Pascal Rophé

Foto: promo / promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!