Birane partiture za tambure

15.06.2022.

12:33

Autor: HRT

Matija Fortuna

Matija Fortuna

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Nedjelja, 23. travnja 2023. u 20 sati

Studio Zvonimir Bajsić, HRT 


Birane partiture za tambure

Tamburaški orkestar HRT-a

Matija Fortuna, dirigent


Gosti:

Mario Lončar, truba

David Vuković, klavir

Luis Camacho Montealegre, timpani

Lovro Baričević, udaraljke


Adalbert Marković: Na način starih (Air — Bourrée)

Hugo Borenić - obr.Zlatko Galik: Ciganska rapsodija

Julije Njikoš: Slavonska rapsodija

Jurica Hrenić: Concerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar

Tihomil Vidošić: Oj more duboko


Maestro Matija Fortuna prvi je put javno s Tamburaškim orkestrom HRT-a nastupio u veljači ove godine. Već tada bilo je jasno da možemo puno očekivato od njegove suradnje s našim orkestrom. Školovan na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i onoj bečkoj, danas surađuje s nizom orkestara i ansambala te je asistent na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke zagrebačke Muzičke akademije. Istovremeno, njegovo je glazbeno stasanje cijelo vrijeme pratila tambura.


Stoga je na ovaj program uvrstio skladbe koje su obilježile njegovo odrastanje koje je proveo svirajući u Tamburaškom orkestru Glazbene škole Alberta Štrige. Odabrao je skladbe pisane isključivo za tamburaški orkestar, koje nam donose narodne motive od Slavonije do Dalmacije, miris mora, ali i suvremenosti, i to iz pera hrvatskih skladatelja Adalberta Markovića (ulomci iz skladbi Impresija II i Na način starih), Huga Borenića (Ciganska rapsodija), Julija Njikoša (Slavonska rapsodija) i Tihomila Vidošića (Oj more duboko).


Pridružuje im se i mladi autor Jurica Hrenić, apsolvent studija kompozicije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u klasi profesora Davora Bobića. Njegov Concerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar praizveden je 2016. godine, u sklopu autorova diplomskog koncerta na Osječkoj akademiji za umjetnost i kulturu. Pisan je po uzoru na barokne koncerte, uz izmjene solističkih i tutti odsjeka, te uz virtuozno pisane solističke dionice trube i klavira što svakako doprinosi atraktivnosti skladbe. Dodatnu dimenziju podarit će joj timpani i udaraljke, sve u izvedbi naših vrsnih glazbenika: Maria Lončara na trubi, Davida Vukovića za klavirom, Luisa Camacha Montealegrea na timpanima i Lovre Baričevića na udaraljkama.


Dolazak na koncert moguć je uz prethodnu najavu na na broj telefona 01/634-3549 ili e-mail adresu glazba.hrt@hrt.hr, radnim danom od 9 do 14 sati, od 14. do 20. travnja. Prijave primamo do popunjenja slobodnih mjesta. 

Tamburaški orkestar HRT-a

Tamburaški orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!