01:29 / 23.09.2021.

Autor: HRT

Roads: Marko Črnčec i Jazz orkestar HRT-a

Marko Črnčec

Marko Črnčec

Foto: Jan Pirnat / promo

Srijeda, 10. studenoga 2021. u 20 sati

Studio Zvonimir Bajsić, HRT


Roads


Marko Črnčec, klavir, skladatelj (Slovenija/SAD)

Jazz orkestar HRT-a

Miron Hauser, dirigent


Marko Črnčec (Maribor, 1986.) jedan je od najhvaljenijih slovenskih suvremenih glazbenika koji djeluju u inozemstvu. S adresom u New Yorku, na međunarodnoj se sceni profilirao kao multiinstrumentalist, skladatelj, aranžer i producent spretan u nadilaženju granica glazbenih žanrova, osobito jazza, klasične i popularne glazbe.


Glazbom se bavi od šeste godine života, kada se počeo školovati kao klasični glazbenik, učeći najprije harmoniku, a potom klavir. Osvajao je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima te diplomirao klasični i jazz klavir na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.


Iza njega je pet albuma na kojima je sudjelovao kao leader; Devotion je cijenjeni portal All About Jazz uvrstio među 20 najboljih jazz izdanja 2014. godine, a album Place to Live je francuski Jazz Magazine proglasio otkrićem!


Nastupao je i nastupa na vodećim festivalima i klubovima diljem svijeta, te s glazbenicima među kojima su Billy Hart, Seamus Blake, Rez Abbasi, Bob Mintzer, Joe Locke, Mike Moreno, Alex Sipiagin, John Ellis, Luis Bonilla, Mark Shim, Justin Brown, Marcus Gilmore, Suresh Talwalkar, Gwen Hughes, Stefan Milenkovich, Sharat Shrivastava. 


Suradnja s Jazz orkestrom HRT-a zamišljena je kao retrospektiva njegova stvaralaštva za koju je odabrao uglavnom vlastite skladbe koje je napisao u raznim razdobljima karijere za male formacije i objavio na pet autorskih albuma. Aranžmane je za dvije napisao sam autor, a za ostale Lojze Krajnčan. Već ih je snimio s Big Bandom RTV Slovenija te će biti objavljene na albumu Roads.


Dolazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID-potvrde (u elektroničkom ili printanom obliku), uz prethodnu najavu na broj telefona 01/634-3549 (radnim danom od 9 do 16 sati) ili email adresu glazba.hrt@hrt.hr do utorka 9. studenoga do 16 sati. Obvezno nošenje zaštitnih maski. 


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!