Nikolina Nika Kovačević i Jazz orkestar HRT-a: RomaJazz

15.06.2022.

12:41

Autor: HRT

Nikolina Nika Kovačević

Nikolina Nika Kovačević

Foto: Bojan Džodan / promo

Srijeda, 19. listopada 2022.

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, 20 sati


RomaJazz

Nikolina Nika Kovačević, vokal

Jazz orkestar HRT-a

Miron Hauser, dirigent


Gosti:

Darko Sedak Benčić, truba

Ivan Aleksijević, klavir“U modernim vremenima sveopće podijeljenosti, socijalne nepravde i marginalizacije pojedinih etničkih zajednica, raduje me što se Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije odlučio da jedan koncert svoje sezone posveti romskom narodu, njegovoj integralnoj pripadnosti i neodvojivosti u odnosu na prostor balkanskog poluotoka u kom se nalazimo, značaju i razvoju njegovog jezika, ljepoti glazbe kojom nas je zadužio stoljećima unazad. Željela bih da ova večer bude i naš svojevrsni hommage njima, svim Romima velikanima koji su u raznim profesijama i djelatnostima učinili ovaj svijet boljim i ljepšim mjestom za život.” Rekla je to Nikolina Nika Kovačević najavljujući svoje gostovanje u ciklusu Jazz orkestra HRT-a.


Pjevačica i dirigentica Nikolina Nika Kovačević voditeljica je NIKA benda koji je utemeljila početkom 2019. Bend je posvećen promociji tradicijske glazbe čitavog Balkana koju obrađuje na poseban način, u spoju pop, jazz i funk zvuka. Sastav je do sad nastupio na međunarodnim jazz festivalima u Italiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji… Godine 2019. NIKA bend je proglašen za kulturnog ambasadora u promociji i očuvanju kulturno umjetničkih vrijednosti Republike Srbije. Nika je široj glazbenoj javnosti postala je poznata 2012. kad je sudjelovala na natjecanju u televizijskom programu Ja imam talenat, na kojem se predstavila izvedbama tradicionalne glazbe. Titulu Prvi glas Srbije u kategoriji tradicionalne/etno glazbe dobila je 2018. osvojivši prvo mjesto na državnom natjecanju Prvi ton. Upravo je taj etno segment njezina stvaralaštva, s naglaskom na glazbu Balkana, razlog zašto je dobila poziv da se udruži s Jazz orkestrom HRT-a. To je njezin prvi veliki, solistički, cjelovečernji koncert u Hrvatskoj.


Kao jedno od područja kojima se Nika bavi, a vezano je uz spomenuti milje, upravo je romska glazba. Romska je kulturna baština nesagledivo bogata i sadržajna i zato su za neke od najpoznatijih romskih pjesama, za ovaj koncert, aranžmane priredili iskusni autori: Miron Hauser, Joe Kaplowitz i Ivan Aleksijević. Zanimljiv je to, rijedak, intrigantan spoj u kojem se na novi način s orkestralnim jazzom isprepliće ljepota romskog jezika, raskošnih, poznatih, sjetnih, ali i onih veselih melodija romske glazbe.


Ulaznice su dostupne po cijeni od 50 kn putem sustava ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!