Svirci moji: skladbe i obrade Siniše Leopolda

23.09.2021.

13:59

Autor: HRT

Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a

Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a

Foto: Jasenko Rasolo / HRT

Nedjelja, 24. travnja 2022. u 20.00

Studio Zvonimir Bajsić, HRT 


Svirci moji: skladbe i obrade Siniše Leopolda


Tamburaški orkestar HRT-a

Siniša Leopold, šef dirigent


Renata Sabljak

Danijela Pintarić

Josipa Lončar

Jacques Houdek

Đani Stipaničev

Bojan Jambrošić

Pjevači Zbora HRT-a

Ethno Blues Classical

Antun Stašić, violina

Leopold Stašić, violina

Marjan Krajna, harmonika


Maja Ciglenečki, voditeljica programa


Gotovo pet desetljeća prisustva u radu Tamburaškog orkestra HRT-a, od čega gotovo četiri na čelu Orkestra, svakako su razlog za slavlje rada i djelovanja maestra Siniše Leopolda.


Prije negoli je 1985. postao šef dirigent Tamburaša HRT-a, maestro Siniša Leopold deset je godina svirao u ansamblu te s njim obišao gotove sve kontinente svijeta – Amerika, Azija, Europa, Australija - svirajući i pjevajući našim iseljenicima kao i domaćinima koji uvijek bili oduševljeni hrvatskom glazbom, kako tradicijskom tako i onom aranžiranom ili izvorno skladanom baš za Tamburaški orkestar HRT-a.


Zahvaljujući njegovim nastojanjima, nakon što je postao šef dirigent, Tamburaški orkestar HRT-a uspostavio je kontinuiranu praksu nastupanja pred publikom, čiji je dio i koncertni ciklus U ozračju tambure.


No, to je je tek dio aktivnosti Siniše Leopolda. Svojim pedagoškim, publicističkim i organizatorskim djelovanjem neumorno promiče glazbene izričaje na polju orkestralne tamburaške glazbe, a svojim skladateljskim radom izravno oblikuje i obogaćuje hrvatsku tamburašku glazbu. Autor je niza skladbi i aranžmana, filmske i scenske glazbe te prvoga pučkog tamburaškog mjuzikla Janica i Jean. Njegove skladbe i obrade nezaobilazne su na programima mnogih ansambala i orkestara, pa tako i Tamburaškog orkestra HRT-a koji će nas ovom prigodom, dakako pod ravnanjem maestra Leopolda, podsjetiti na njegov opus.


Vrtuljak, Šokački nokturno, Slavoniju ja volim, Tko joj ljubi uplakano lice, Svirci moji, samo su neke od skladbi iz bogatog kataloga Siniše Leopolda koji svjedoči i o nadahnutim suradnjama s vrsnim tekstopiscima te omiljenim vokalnim i instrumentalnim solistima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!