Žan Tetičkovič: Sophisticated Swing

23.09.2021.

01:35

Autor: HRT

Žan Tetičkovič

Žan Tetičkovič

Foto: promo / www.jean-john.com

Srijeda, 15. prosinca 2021. u 20 sati

Peti kupe, Trnjanska cesta 5 


Sophisticated Swing


Žan Tetičkovič, bubnjevi, skladatelj (Slovenija/SAD)

Jazz orkestar HRT-a

Miron Hauser, dirigent


„Sophisticated Swing“ naziv je programa kojim Jazz orkestar HRT-a otvara novi klupski prostor. Kao solist i autor nastupa Žan Tetičkovič, istaknuti bubnjar i skladatelj međunarodne jazz scene.


Rođen 1991. u Ptuju, višestruko je nagrađivan kao skladatelj, teoretičar i pedagog. Dobitnik je nagrade Johnny Mandel Zaklade Američkog udruženja skladatelja, autora i izvođača (ASCAP) 2017. i diplomac renomirane The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku gdje je studirao udaraljke i kompoziciju kod uglednih profesora kao što su Gil Goldstein, Tyshawn Sorey, Mark Guiliana, Gregory Hutchinson, Nasheet Waits, Dan Weiss, Drew Gress i drugi. Trostruki je dobitnik prestižne ASCAP-ove Young Jazz Composers Award (2012., 2014. i 2017.), a dobitnik je i International Jazzon LIVE Master Award 2012. za najbolju jazz kompoziciju i Jazzon Audience Award 2012. za najbolju izvedbu kompozicije.


Kao skladatelj, autor je niza projekata, a za suradnju s Jazz orkestrom HRT-a pripremio je potpuno novi program nastao kao snažna skladateljska potvrda njegova kreativnog rada. Premijerno će ga predstaviti upravo uz Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera. Riječ je o tri aranžmana skladbi s albuma Sophisticated Swing Cannonballa Adderleyja kao posveta prošle godine preminulom velikom američkom bubnjaru Jimmyju Cobbu te pet sasvim novih skladbi.


“Biti bubnjar u big bandu nešto je posebno i zato mi je to uvijek bila omiljena formacija. U big bandu bubnjar pokreće bend, a bend je dobar onoliko koliko je i bubnjar. Kod orkestralnog jazza volim pun zvuk i lijepe individualne linije, ono što glazbenici obožavaju svirati. To je katkad teško jer prvo treba znati što je lijepa linija i treba dobro znati idiomatiku svakog instrumenta. Jazz orkestar HRT-a je dobar u tome. Čast mi je što su me pozvali i povjerili mi aranžmane i sviranje. Jako se veselim suradnji”, najavio je uoči nastupa.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Broj posjetitelja je ograničen. Ulaz je slobodan, uz obaveznu potvrdu dolaska najkasnije do ponedjeljka 13. prosinca na broj telefona 01/634-3549 ili na e-mail adresu glazba.hrt@hrt.hr.


Dolazak na koncert moguć je uz predočenje EU digitalne COVID-potvrde (u elektroničkom ili printanom obliku). Nošenje zaštitne maske je obavezno.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!