Stihom do glazbe

23:18 / 22.09.2021.

Autor: HRT

Dora Pejačević

Dora Pejačević

Foto: / / /

Četvrtak, 24. veljače 2022. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 


Stihom do glazbe


Simfonijski orkestar HRT-a

György Györiványi Rath, dirigent

Jelena Kordić, mezzosopran


Robert Schumann: Manfred, uvertira

Dora Pejačević: Četiri pjesme za glas i orkestar

Petar Iljič Čajkovski: Romeo i Julija, uvertira-fantazija

Franz Liszt: Tasso, lamento e trionfo, simfonijska pjesma


Dora Pejačević, kao istinska predstavnica glazbene moderne, dala je svoj doprinos pjesmama za glas i orkestar u vrijeme kada je ta glazbena vrsta bila najaktualnija, početkom 20. stoljeća, utjelovljujući stihove Karla Henckella, Rainera Marie Rilkea i Karla Krausa ugođajima rastanka, čežnje, noći i prirode. Tumačit će ih mezzosopranistica Jelena Kordić, koja nakon angažmana u dresdenskoj Semperoper i Državnom kazalištu u Braunschweigu, djeluje kao članica Nacionalnog kazališta iz Mannheima te ostvaruje nastupe diljem Europe.


Program predvodi maestro György Györiványi Ráth koji se nakon četiri sezone vraća pred Simfonijski orkestar HRT-a podsjećajući, uz ostalo, na dosege svojega sunarodnjaka Franza Liszta. U simfonijskoj pjesmi Tasso, lamento e tronfo, Liszt se nadahnuo Goetheovim i Byronovim prikazima života karizmatičnog talijanskog pjesnika, no, kako je otkrio, privukao ga je ponajviše Tassoov buran i konfliktan duh, te mu je odao počast kao umjetniku i mučeniku.


Unutarnji konflikti mučili su i Manfreda, glavnog protagonista istoimene dramatske poeme s nadnaravnim elementima Lorda Byrona, a našli su glazbeni prikaz u popratnoj glazbi Roberta Schumanna, za koju je skladatelj Hugo Wolf ustvrdio kako sadrži samu bit drame. Uvertiru je Schumann skladao u vrijeme vlastitih patnji, mučen unutarnjim glasovima i halucinacijama. 


Djela Williama Shakespearea bila su pak u više navrata nadahnuće Petru Iljiču Čajkovskom, pa tako i tragedija Romeo i Julija. Iako označenu kao 'uvertira-fantazija' oblikovao ju je kao simfonijsku pjesmu u kojoj se snažno sukobljavaju teme zavađenih obitelji, Capuletija i Montecchija, te zaljubljenih Romea i Julije, tvoreći remek-djelo intenzivne dramatike i zadivljujuće ljepote. 


Ulaznice po cijeni od 40 i 60 kuna dostupne su preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hrili na blagajni dvorane Lisinski.


Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17.30 do 19 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za koncert. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću EU digitalnu COVID potvrdu, molimo da ne kupujete ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Povrati sredstava za kupljene ulaznice mogući su samo u slučaju otkazivanja događaja.


Nošenje zaštitnih maski je obavezno.


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!