Marshall Gilkes, trombon, skladatelj, dirigent (SAD)

09.06.2022.

12:33

Autor: HRT

Marshall Gilkes

Marshall Gilkes

Foto: promo / promo

Srijeda, 8. lipnja 2022. u 20 sati

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti


Marshall Gilkes, trombon, skladatelj, dirigent (SAD)

Jazz orkestar HRT-a


Američki jazz trombonist, skladatelj i glazbeni pedagog Marshall Gilkes svestran je glazbenik. Očituje se to u njegovoj sklonosti klasičnoj glazbi koja u većoj ili manjoj mjeri utječe na oblikovanje njegove glazbe, ali i na djelovanje u raznim žanrovima kao i raznim formacijama. No, bez obzira na to u kojem kontekstu djeluje Gilkesove izvedbe odlikuje izvrsnost, što mu je donijelo pohvale kritičara, publike i kolega, ali i niz priznanja i nagrada. Nedavno je dobio dvije nominacije za nagradu Grammy za svoj album Köln što ga je snimio uz WDR Big Band: za najbolju instrumentalnu skladbu i najbolji album velikog jazz ansambla. Godine 2003. Gilkes je bio finalist na poznatom međunarodnom jazz natjecanju Thelonious Monk i našao se na prvome mjestu u kategoriji zvijezda u usponu karijere u cijenjenoj anketi kritičara magazina DownBeat, a 2018. je bio proglašen najboljim trombonistom u anketi kritičara magazina Jazz Times


Osim što se školovao za klasičnog glazbenika, obožavao je slušati ploče Dizzyja Gillespieja i Louisa Armstronga što i usmjerilo njegov životni put. Studirao je na glasovitoj Juilliard School gdje je i diplomirao, a profesori su mu bili proslavljeni jazz trombonisti, između ostalih Conrad Herwig, Ed Neumeister i Wycliffe Gordon.


Godine 1998., nastanio se u New Yorku što je donijelo veliku promjenu u njegovoj karijeri. Svirao je i snimao s nevjerojatnim brojem renomiranih umjetnika i ansambala. Kao istaknuti trombonist virtuozne tehnike član je jedinstvenog kvarteta trombona Slide Monsters, a vodi i vlastite sastave. Između ostalog, u djelokrugu njegovih interesa je i orkestralni jazz. U tom kontekstu stalni je član vodećih svjetskih jazz orkestara kao što su Maria Schneider Orchestra, Vanguard Jazz Orchestra, Duke Ellington Orchestra i WDR Big Band. Upravo je s njemačkim WDR Big Bandom, kojeg je bio član od 2010. do 2013., ostvario suradnje s vrsnim solistima, skladateljima i aranžerima uključujući Michaela Abenea, Vincea Mendozu, Johna Scofielda, Chrisa Pottera, Kennyja Wheelera, Randyja Breckera, Patti Austin, Mikea Sterna, Rona Cartera i Maceoa Parkera. 


Snimio je šest albuma s vlastitom, autorskom glazbom: Edenderry, Lost Words, Sound Stories, Köln, Always Forward i Waiting to Continue. Izuzev Fresh Start iz 2021., sve skladbe s večerašnjeg programa izbor su s triju albuma: Lost Words (2008.), Köln (2015.) i Always Forward (2018.).Ulaznice po cijeni od 50 kuna u prodaji su preko mrežne stranice ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta .  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!