Tradicijska glazba u ozračju tambure

13:57 / 23.09.2021.

Autor: HRT

Tamburaški orkestar HRT-a, dirigent Siniša Leopold

Tamburaški orkestar HRT-a, dirigent Siniša Leopold

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Nedjelja, 20. ožujka 2022. u 20 sati

Studio Zvonimir Bajsić, HRT 


Tradicijska glazba u ozračju tambure


Tamburaški orkestar HRT-a

Siniša Leopold, šef dirigent


Gosti:

Viktorija Kulišić

Renata Sabljak

Ansambl JANE

Borna Šercar, udaraljke

Bruno Philipp, klarinet

Leopold Stašić, violina

Ivo Jukić, violina

Val Bakrač, violina

Stjepan Večković, dude, dvojnice, istarski mih

Dubravko Češnjak, cimbal


Maja Ciglenečki, voditeljica

Tamburaški orkestar HRT-a od svoga osnutka marljivo skrbi nad hrvatskom glazbenom tradicijom, njenom očuvanju i obnavljanju. Već osam desetljeća orkestar kontinuirano i sustavno snima i izvodi izvornu glazbu, onu umjetničku nadahnutu folklorom i starogradske pjesme koje su nastajale u gradskim sredinama te kao takve predstavljaju važan dio naše glazbene povijesti.


Petim koncertom iz ciklusa U ozračju tambure, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold uz pomoć niza gostiju, vokalnih i instrumentalnih glazbenika, predstavljaju bogatstvo i raznolikost folklornog nasljeđa hrvatskih krajolika autentičnim izričajima tradicijske glazbene umjetnosti.


Vrsni autori i aranžeri priredili su svoje uratke pučkih pjesama i plesova, ali i recentne obrade u prepoznatljivom dosluhu s tradicijom. Prezentacijom ovakvih novih originalnih djela znatno se obogaćuje fundus naše glazbene riznice. Raznovrsna sjedinjenja tamburaškog zvukovlja sa starim gudačkim i drugim tradicijskim glazbalima poput tambure samice, duda, dvojnica, istarskog miha, cimbala, raznih udaraljki, folklornog pjevanja … učinit će ovaj glazbeni doživljaj u ozračju tambure još zanimljivijim. 


Izravni prijenos koncerta može se pratiti na Prvom programu Hrvatskoga radija od 20 sati i 15 minuta.  
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!