22:00 / 22.09.2021.

Autor: HRT

Varijacije i simfonije uz Lászla Fenyöa i Aleksandra Markovića

Aleksandar Marković

Aleksandar Marković

Foto: promo / promo

Četvrtak, 11. studenoga 2021. u 19.30 

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 


Varijacije i simfonije


Simfonijski orkestar HRT-a

Aleksandar Marković, dirigent

László Fenyö, violončelo


Boris Papandopulo: Divertimento za gudače

Petar Iljič Čajkovski: Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar, op. 33

Petar Iljič Čajkovski: 6. simfonija u h-molu, Patetična, op. 74

Simfonijski orkestar HRT-a već godinama njeguje lijepu suradnju s maestrom Aleksandrom Markovićem, dirigentom koji uživa međunarodni ugled zahvaljujući uspješnom djelovanju na pozicijama šefa dirigenta Tirolskog državnog kazališta i Simfonijskog orkestra u Innsbrucku, glazbenog ravnatelja i glavnog dirigenta Filharmonije iz Brna te glazbenog ravnatelja Opere North u Leedsu, kao i nastupima diljem svijeta. Početkom sezone 2021/2022 preuzeo je mjesto šefa dirigenta Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Novom Sadu, Europskoj prijestolnici kulture 2022. 


Ovaj put predvodit će program koji odaje počast hrvatskom velikanu Borisu Papandopulu u povodu 30. obljetnice njegove smrti, te donosi dva bezvremenska remek-djela iz pera Petra Iljiča Čajkovskog i suradnju s proslavljenim violončelistom Lászlóm Fenyöom, glazbenikom koji pripada samom vrhu svjetske elite violončelista, još od pobjede na prestižnom međunarodnom natjecanju Pablo Casals 2004. I publika i kritika hvali ga kao jednog od najuzbudljivijih umjetnika današnjice, koji posjeduje zadivljujuće tehničke vještine i duboku emotivnu ekspresiju.


Divertimento za gudače Papandopulo je dovršio 1953. godine u Opatiji, a sljedeće godine praizveo ga je Komorni orkestar Radio-Zagreba pod ravnanjem Sama Hubada. Skladbu karakterizira krajnja virtuoznost, u tretmanu cjelokupnoga ansambla, u suprotstavljanju većih i manjih orkestralnih skupina, te u međuigri dionica. Iako naslov sugerira dražestan i lagodan svijet rokokoa, Čajkovski se u Varijacijama na rokoko temu prije svega ugledao na Mozarta te stvorio djelo klasično u formi i tipu no virtuozno i romantično. U čemu je Šesta simfonija za Čajkovskog bila njegovo najiskrenije djelo u koje je unio svu svoju dušu, javnost nikada nije saznala. Čini se da je njezina struktura ključ za razumijevanje: riječ je o istinskoj sintezi bogate simfonijske tradicije koja joj prethodi.


Ulaznice su u prodaji po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski.


Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili printanom obliku). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17.30 do 19 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za koncert. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću EU digitalnu COVID potvrdu, molimo da ne kupujete ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Povrati sredstava za kupljene ulaznice mogući su samo u slučaju otkazivanja događaja. 


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. 


Obvezno nošenje zaštitnih maski. 


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!