Stjepan Vuger i Zbor HRT-a: duhovni koncerti

15.06.2022.

13:05

Autor: HRT

Stjepan Vuger

Stjepan Vuger

Foto: promo / promo

Utorak, 15. studenoga 2022. u 20 sati

Lauba


Zbor HRT-a

Stjepan Vuger, dirigent 

Dmitrij Bortnjanski: Duhovni zborski koncerti

Br. 23: Blago narodu vičnu svetom klicanju

Br. 32: Objavi mi, Jahve, moj svršetak

Br. 33: Što si mi dušo klonula?


Alfred Schnittke: iz Zborskog koncerta

Svima koji će proniknuti u bit tjeskobnih riječi

Ovaj trud koji je započet s uzdanjem u Te


Nagrađivani glazbenik Stjepan Vuger, diplomirani harmonikaš i dirigent, istaknuo se nastupima uz niz domaćih orkestara i ansambala te suradnjama s nizom institucija. I prije je surađivao sa Zborom HRT-a, a u rujnu je na 47. Samoborskoj glazbenoj jeseni prevodio koncert Zbora HRT-a koji je na neki način najavio program u Sfumatu: duhovne skladbe Alfreda Schnittkea i Dmitrija Bortnjanskog.


Svoj Zborski koncert Alfred Schnittke napisao je sredinom 1980-ih na poticaj Valerija Poljanskog, dugogodišnjeg dirigenta proslavljenog Zbora Ruske državne kapele koji ga je (tada pod nazivom Komorni zbor Ministarstva kulture SSSR-a) kao jednostavačno djelo praizveo 1984. u Istanbulu. Opet zahvaljujući Poljanskom, Schnittke je djelo proširio na četiri stavka, praizvedena u Moskvi 1986. Djelo je svojevrsni odraz skladateljeva duhovnog putovanja; 1970-ih priklonio se pravoslavnoj vjeri, među ostalim i zahvaljujući slobodnijem odnosu vlasti prema crkvi. Pišući ga, posegnuo je u tradiciju 19. stoljeća, kada su romantičari skladali opsežne duhovne zborske koncerte temeljene na drevnom pjevanju ruske pravoslavne crkve.


Duhovni zborski koncerti osobito se povezuju s Dmitrijem Bortnjanskim, ukrajinskim skladateljem s prijelaza u 19. stoljeće. Smatra ga se zaslužnim za razvijanje toga žanra do vrhunca. Njegovih 35 zborskih koncerata objavljeno je početkom 19. stoljeća. Riječ je o uglazbljenjima sakralnih tekstova, najčešće psalama, koji se izvode tijekom bogoslužja za vrijeme posvećenja. Svaki Koncert sadrži tri ili četiri kontrastirajuća stavka sa širokom paletom solističkih i zborskih kombinacija. Danas najizvođeniji su koncerti br. 32, koji je Petar Iljič Čajkovski smatrao najboljim, te br. 33, koji je pak samome autoru bio najdraži te je izveden i na njegovu pogrebu.


Pojedinačne ulaznice po cijeni od 50 kn (6,64 €) (prema FIKSNOM TEČAJU KONVERZIJE 7,53450 kn) dostupne su putem sustava ulaznice.hr i na blagajni Laubi dva sata prije početka koncerta.


Za umirovljenike, učenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice u Laubi. Plaćanje je gotovinsko.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Zbor HRT-a

Zbor HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!