Aleksandar Marković i László Fenyö uz Simfonijski orkestar HRT-a

13:33 / 08.11.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska /HRT

Aleksandar Marković

Aleksandar Marković

Foto: Marija Štilinović / HRT

U četvrtak, 11. studenoga u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) nastavlja svoj Majstorski ciklus i dugogodišnju suradnju s maestrom Aleksandrom Markovićem.

Drugim koncertom Majstorskog ciklusa obilježit će se 30. obljetnice smrti hrvatskog velikana Borisa Papandopula uz njegov Divertimento za gudače. Osim toga na programu su dva bezvremenska remek-djela iz pera Petra Iljiča ČajkovskogVarijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar, op. 33 i Šesta simfonija u h-molu, Patetična, op. 74. Na koncertu će kao solist nastupiti proslavljeni mađarski violončelist László Fenyö, glazbenik koji pripada samom vrhu svjetske elite violončelista, još od pobjede na prestižnom međunarodnom natjecanju Pablo Casals 2004.


- Prije svega jako mi je drago da sam ponovo u Zagrebu i da smo ove godine uspjeli napraviti nekoliko projekata zajedno. – kazao je maestro Marković za emisiju Dobro jutro, Hrvatska.


- Papandopulov Divertimento snimio sam s Orkestrom u veljači ove godine, baš pred njegov rođendan, pa mi je bilo interesantno da ga ovom prilikom predstavimo u kontekstu ovog programa. To je, po meni, jedno izuzetno djelo, vrlo vješto napisano, virtuozno…


- Ostatak programa je relativno standardni program, ali jako lijep - Šesta simfonija P. I. Čajkovskog i njegove Rokoko varijacije. Veselim se suradnji s Lászlóm Fenyöom s kojim nisam prije surađivao.


- U Simfoniji idem više na dobar slog nego na 'patetičnost'. Čajkovski je bio daleko od toga da je bio pred kraj života, nije znao da će mu biti kraj malo poslije premijere. I to mu je bilo najbolje djelo koje ga je jako usrećilo i na koje je bio jako ponosan. Uz tematiziranje smrti prisutna je velika vitalnost… Često ovu Simfoniju uspoređujem s djelom Smrt i preobraženje R. Straussa. Oba djela bave se smrću, ali ne dozivaju vlastiti kraj već je smrt metafizička pojava.


- Pozivam Zagrepčane da obavezno dođu i podrže Simfonijski orkestar HRT-a i da čuju ovaj divan program koji ćemo spremiti za njih. - zaključio je maestro Marković.


S istim programom Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Markovića uz Lászlóa Fenyöa gostovat će u Rosenheimu u Njemačkoj u ponedjeljak, 15. studenoga u 20 sati u Kultur+Kongress Zentrum Rosenheim KU'KO.

Ulaznice za zagrebački koncert su u prodaji po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski.


Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili printanom obliku). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17.30 do 19 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za koncert. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću EU digitalnu COVID potvrdu, molimo da ne kupujete ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Povrati sredstava za kupljene ulaznice mogući su samo u slučaju otkazivanja događaja.


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. 


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!