Briljantna virtuoznost Sergeja Krylova u službi zajedničkog muziciranja

29.04.2022.

14:18

Autor: HRT

Sergej Evseev & Sergej Krylov, Simfonijski orkestar HRT-a

Sergej Evseev & Sergej Krylov, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 29. travnja 2022. – Simfonijski orkestar HRT-a sinoć je zaključio niz od deset koncerata ove sezone Majstorskog ciklusa. Kao gost nastupio je Sergej Krylov u dvostrukoj ulozi solista na violini i dirigenta. Stoga je i program bio spoj solističkih i orkestralnih djela: koncertna uvertira San ljetne noći i Violinski koncert Felixa Mendelssohna, Nježni vjetar Elizija Olge Rayeve te Prva, Klasična simfonija Sergeja Prokofjeva.

Sergeja Krylova upoznali smo kao briljantnog violinista uz Simfonijski orkestar HRT-a u listopadu 2020., kada je u jeku pandemije, u Domu sportova, oduševio izvedbom Violinskog koncerta Ludwiga van Beethovena. Njegov povratak na zaključak ove sezone bio je na obostrano zadovoljstvo, i publike i izvođača, što se itekako moglo osjetiti u sinoćnjem ozračju u dvorani Lisinski.


„Jako sam sretan što sam mogao ponovno doći tu i dirigirati s divnim glazbenicima ovoga orkestra. Imali smo zbilja fantastičnih trenutaka, pravog zajedničkog muziciranja. I u Prokofjevu, i u Mendelssohnu, svuda. I u Rayevoj - predivne trenutke iščekivanja koje smo odašiljali s pozornice, što se moglo osjetiti. Bilo je to zbilja sjajno za sve nas, prekrasno smo proveli vrijeme i na probama. Veselim se i nekom budućem povratku i izvedbi nekog drugog repertoara s ovim orkestrom“, bio je iskren Sergej Krylov nakon nastupa.


Program je ponudio dovoljno prostora za isticanje i članova Simfonijskog orkestra HRT-a i gosta koji je dakako bio zvijezda večeri, zadivivši izuzetnom virtuoznošću i muzikalnošću kao solist u Koncertu za violinu i orkestar u e-molu Felixa Mendelssohna (nakon kojega je oduševio bravuroznim dodatkom: 24. capricciom Niccolòa Paganinija) te skladbi Nježni vjetar Elizija suvremene ruske skladateljice Olge Rayeve. Riječ je skladbi nastaloj 2018. i posvećenoj upravo Sergeju Krylovu koji ju je trebao praizvesti u Moskvi 2020., no zbog pandemijskih ograničenja mu je bio otkazan let te ga je zamijenila violinistica Elena Revič, pod ravnanjem Vladimira Jurowskog. Stoga je sinoć bila zapravo premijera djela u njegovoj izvedbi.


„Svirati violinu i biti dirigent u isto vrijeme na koncertu sa simfonijskim orkestrom dosta je zahtjevno. Nema puno violinskih koncerata koji se mogu izvoditi u kombinaciji solist-dirigent: Mendelssohn, Bruch, čak i Čajkovski, možda i Beethoven – i njega sam tako izvodio, ali ipak preferiram s dirigentom. Za realizaciju ideje o solistu i dirigentu u jednoj osobi, nema puno repertoara. Pošto je fokus bio na Mendelssohnovu Koncertu, predložio sam kao uvertiru San ljetne noći. Vrlo je zahtjevna, za sve, tehnički i muzički, treba postići vrlo prozračnu ekspresiju. Odlučili smo se i za jednu suvremenu skladbu – Nježni vjetar Elizija Olge Rayeve“, otkrio je Krylov ideju iza programa koji je zaključila Klasična simfonija Sergeja Prokofjeva, atraktivno djelo raskošne orkestracije, ujedno i jedan od najranijih primjera neoklasicizma u glazbi i Prokofjevljeva majstorstva.


Burnom pljesku iz publike, glazbenici su se odazvali zajedničkim dodatkom, ponavljanjem četvrtoga stavka Klasične simfonije!


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi i Slušaonici Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!