12:13 / 14.05.2021.

Autor: HRT

Dah svjetskih pozornica uz Maxima Rysanova i Enrica Dinda na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a

Maxim Rysanov, Enrico Dindo, Simfonijski orkestar HRT-a

Maxim Rysanov, Enrico Dindo, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Renato Brandjolica / HRT

Na još jednom koncertu u Majstorskom ciklusu, održanom u četvrtak, 13. svibnja 2021.u Maloj dvorani doma sportova, zvijezda je, uz Simfonijski orkestar HRT-a i šefa dirigenta, maestra Enrica Dinda, bio svjetski proslavljeni violist Maxim Rysanov. Mogli smo čuti njegovu sjajnu interpretaciju glasovitog Koncerta za violu i orkestar Béle Bartóka, između dviju raskošnih orkestralnih skladbi: Dramatske predigre Blagoja Berse i simfonijske pjesme Don Juan Richarda Straussa.

Prva skladba s programa, Dramatska predigra Blagoja Berse, dovršena 1900. na klasično-romantičnoj formalnoj podlozi, s elementima modernizma i bogate orkestracije, smatra se jednim od začetaka naše novije orkestralne glazbe; za maestra Dinda bila je svojevrsno iznenađenje:


„Često sam ovdje dirigirao hrvatsku glazbu i jako mi je drago kada mogu otkriti nešto novo. Ova uvertira me uistinu iznenadila, to je jako važno djelo i jako emotivno, uživao sam podijeliti ga s orkestrom“, otkrio je.


Jednako emotivna i proživljena bila je i izvedba simfonijske pjesme Don Juan Richarda Straussa nastala 1888., kojom je taj skladatelj započeo svoj blistavi stvaralački put majstora simfonijske pjesme, te dakako opere. Energično, dramatično djelo puno zvukovnih vrhunaca i izazova za gotovo svaki od instrumenata velikog sastava simfonijskog orkestra, maestro Dindo proživio je, kako je rekao, „vrlo dramatično, vrlo energično, uz veliku strast i radost, i jako mi je drago da sam mogao podijeliti taj pozitivni duh našega orkestra“.


Svakako iznimno iščekivan bio je nastup violista Maxima Rysanova, rođenog u Ukrajini i školovanog u Moskvi i Londonu koji danas živi u Budimpešti odakle vodi karijeru cijenjenog violista i dirigenta. U Hrvatskoj je već nastupao na Zagrebačkom međunarodnom festivalu komorne glazbe te na festivalu Rachlin & prijatelji u Dubrovniku. S maestrom Dindom, upravo zahvaljujući nastupima na festivalima, godinama njeguje prijateljstvo i suradnju, što se očitovalo i u izvedbi Koncerta za violu i orkestar Béle Bartóka. Djelo je skladatelj, zbog prerane smrti, ostavio u skicama, pa se zadatka dovršavanja prihvatio njegov učenik Tibor Serly. Nastalo je djelo puno virtuoznosti, efekata i isticanja ljepote solističkog instrumenta.


„Ovaj koncert sviram od svoje 17. godine, to je standardni repertoar za bilo kojeg violista. To je i jedna od najvedrijih skladbi koje je napisao taj genijalni skladatelj, premda nije dovršeno, ali sjajno ga je dovršio Tibor Serly“, rekao je Maxim Rysanov uoči nastupa kojim je, kako su se mnogi složili, donio dah svjetskih pozornica u Zagreb.


Pozdravljen burnim pljeskom i uzvicima bravo, Maxim Rysanov je izveo i dodatak - ulomak iz suite Pirin bugarske skladateljice Dobrinke Tabakove, još jednom potvrdivši svoje umijeće na violi.


Koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija (urednica i voditeljica: Gordana Krpan) i Trećem programu Hrvatske televizije (urednica: Marija Ramljak; voditeljica: Jana Haluza). Snimke su dostupne 72 sata nakon emitiranja na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!