08:43 / 17.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Dindo i Simfonijski orkestar HRT-a oduševili Talijane

Enrico Dindo ispred Simfonijskog orkestra HRT-a (Foto:HRT)

Enrico Dindo ispred Simfonijskog orkestra HRT-a (Foto:HRT)

Foto: - / HRT

Simfonijski orkestar HRT-a na čelu sa svojim šefom dirigentom Enricom Dindom nastupom u koncertnoj sezoni Teatra Municipale di Piacenza oduševio je talijansku publiku.
Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) na čelu sa svojim šefom dirigentom Enricom Dindom obogatio je koncertnu sezonu Teatra Municipale di Piacenza pridruživši se uglednom međunarodnom društvu orkestara među kojima su Filharmonija Arturo Toscanini, Simfonijski orkestar Savaria, Virtuozi Berlinske filharmonije te Nacionalni simfonijski orkestar RAI.
 
Talijanskoj publici, u jednom do najljepših njihovih kazališta, Simfoničari HRT-a prvo su predstavili orkestralnu idilu Večer  Vatroslava Lisinskog u kojoj blistaju tankoćutnost i bujan talent Lisinskog, nastaloj 1850. u Pragu, gdje je glazbenik otišao na nikada dovršeno formalno školovanje nakon što je Hrvatima podario prvu nacionalnu operu Ljubav i zloba. Talijanska publika ovo hrvatsko djelo primila je s velikim odobravanjem i nadahnutu izvedbu Simfoničara nagradila snažnim pljeskom.
 
U nastavku koncerta maestro Dindo je, kao i više puta do sada, nastupio u dvostrukoj ulozi – dirigenta i solista u Varijacijama na rokoko temu u A-duru, za violončelo i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog.  Svojom emotivnom izvedbom, maestro Dindo pokazao je zbog čega ga u domovini hvale kao karizmatičnog izvođača te izazvao pravu buru odobravanja kod publike koju je nagradio dodatkom – Allemande iz suite za violončelo solo Johanna Sebastiana Bacha. Enrico Dindo rođen je u obitelji glazbenika. Violončelo je počeo učiti sa šest godina. Diplomirao je na Konzervatoriju Giuseppe Verdi  u rodnom Torinu, te se usavršavao kod Egidia Rovede i Antonia Janigra. Od 1987. do 1998. bio je glavni violončelist Orkestra milanskog Teatro alla Scala. U prosincu 2001. utemeljio je kulturnu udrugu I Quattro Cavalieri  (potporom Općine Pavia i Fondazione Banca del Monte di Lombardia) i njezin je umjetnički direktor. Komorni ansambl I Solisti di Pavia  čiji je glazbeni direktor dio je te udruge, kao i Pavia Cello Academy  na kojoj predaje violončelo. Također, profesor je violončela na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu. U veljači 2007. imenovan je glavnim dirigentom Simfonijskog orkestra Sanrema. Snima za etiketu Decca, a svira na violončelu Pietro Giacomo Rogeri (ex Piatti) iz 1717. koji mu je povjerila Zaklada Pro Canale. Od sezone 2015./2016. Enrico Dindo je šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.
 
U drugom djelu koncerta na programu je bila 1. simfonija u c-molu  Johannesa Brahmsa, kojom je skladatelj odao počast Beethovenovu simfonijskom majstorstvu, a kojom su Simfoničari na čelu s maestrom Dindom odali priznanje Brahmsu čije su sve simfonije zajedno izveli u svom Majstorskom ciklusu. Pred domaćom publikom maestro Dindo pokazao se tako i kao dirigent koji suvereno vodi veliki simfonijski orkestar.

Izvedbom Lisinskog, Brahmsa te osobito Rokoko varijacijama za violončelo i orkestar P. I. Čajkovskog, Simfoničari na čelu sa svojim šefom dirigentom Enricom Dindom, oduševili su publiku koja je popunila jedno od najljepših talijanskih kazališta. Bila je to večer puna emocija i prekrasne glazbe koja će svim ostati još dugo u sjećanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!