Hrvatsko glazbeno bogatstvo na koncertu u Palači HAZU

21:21 / 21.12.2020.

Autor: A.V./HRT

Proba u HAZU 21. prosinca 2020. (foto: Marija Štilinović / HRT)

Proba u HAZU 21. prosinca 2020. (foto: Marija Štilinović / HRT)

Foto: Marija Štilinović / HRT

Ovogodišnji, deseti božićni koncertu HAZU, uveličat će članovi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a te, uz ostalo, predstavitii hrvatske tradicionalne božićne pjesme u novome ruhu Tomislava Fačinija.

Ovogodišnji, deseti, tradicionalni božićni koncert u HAZU poseban je iz više razloga: osim što je jubilarni, održava se bez publike, kako nalažu epidemiološke mjere, a u središtu programa je hrvatsko glazbeno bogatstvo - Guarnerijeva violina King i tradicionalne božićne pjesme.

Uz partnera, Hrvatsku radioteleviziju, zahvaljujući kojoj koncert možemo pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu HTV-a, HAZU nam pruža uvid u dragocjene čimbenike hrvatske glazbene baštine, o čijem očuvanju aktivno brine. Violinu King glasovitog graditelja iz Cremone Giuseppea Guarnerija del Gesùa, na čuvanje je Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti povjerio naš proslavljeni violinist Zlatko Baloković. Ovaj put, na njoj će muzicirati violinistica Katarina Kutnar koja će, uz pijanisticu Katarinu Krpan izvesti Preludij i Allegro na način Pugnanija Fritza Kreislera.

Božićni ugođaj najavit će troje glazbenika Simfonijskog orkestra HRT-a: flautistica Tamara Coha Mandić, fagotist Žarko Perišić i harfistica Mirjana Krišković, i to izvedbom ciklusa Božićne pastorale (Pastorales de Noël) Andréa Joliveta.

Njima će se u nastavku programa pridružiti još pet članova Simfonijskog orkestra HRT-a – violinistica i koncert-majstorica Mirjam Pustički Kunjko, violončelist Branimir Pustički, kontrabasist Ivan Domović, trubač Vedran Kocelj, udaraljkaš Luis Camacho Montealegre – te šest članova Zbora HRT-aMonika Cerovčec i Daniela Perosa (soprani), Nikolina Virgej Pintar (alt), Josip Čajko (tenor), Tomislav Meštrić i Vjekoslav Hudeček (basi).

S obzirom na ograničenja epidemiološkim mjerama, upravo je to dozvoljeni broj izvođača u atriju Palače HAZU, uz koje još ima mjesta za tehničku ekipu Hrvatske televizije te dakako dirigenta, a to je Davor Kelić, kojemu je ovo prvi javni nastup s ansamblima HRT-a. Predvodit će izvedbu tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama, i to u novome ruhu koje im je podario  njegov nekadašnji profesor, ujedno šef dirigent Zbora HRT-a, Tomislav Fačini.

Za ovu prigodu, maestro Fačini izabrao je deset prigodnih, adventskih i božićnih, napjeva iz zbirki Ivana Golčića, zbornika Cithara Octochorda te pjesmarice Kamila Kumpfa, a obuhvaćaju široko područje: Međimurje, Turopolje, Jastrebarsko, Istru, Bačku i Dalmaciju.

- Ne znam je li i u ostalim narodima takvo izobilje božićnih i advenstkih pjesama kao što je to kod nas. Tražeći novo ruho za poznate, ali prvenstveno istražujući manje poznate pjesme, pravo je zadovoljstvo prepustiti se lirici folklora koja u sebi skriva otiske stoljeća, odraze različitih mentaliteta i glazbenih jezika, sažete, jednostavne i ljupke teologije… Također, lijepo je pisati za ljude koje poznaješ. To je samo po sebi zvukovna inspiracija. Otkrivanje tekstualnih asocijacija i izvanglazbenih aluzija, nebrojenih mogućnosti harmonija i sklopova koji čuče u tim lijepim melodijama i njihovo oživljavanje i meni samom je poklon za Božić. - otkrio je maestro Fačini.


Akademik Velimir Neidhart, predsjednik HAZU- a najavio je, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, 10. božićni koncert u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji izravni prijenos možete pratiti na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT - HR3) od 20.05 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!