Aleksandar Marković i László Fenyö oduševili u Majstorskom ciklusu

12:10 / 12.11.2021.

Autor: HRT

László Fenyö, Aleksandar Marković, Simfonijski orkestar HRT-a

László Fenyö, Aleksandar Marković, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 12. studenoga 2021. – Simfonijski orkestar HRT-a sinoć je održao drugi koncert iz Majstorskog ciklusa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Izuzetan program zahtijevao je izuzetne glazbenike: obilježavanje 30. obljetnice smrti Borisa Papandopula i bujni romantizam u djelima Petra Iljiča Čajkovskog predvodio je maestro Aleksandar Marković, dirigent s kojim Simfonijski orkestar HRT-a već više od deset godina održava skladnu suradnju, a pridružio im se proslavljeni mađarski violončelist László Fenyö

„Prvi moj koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a bio je 2009. godine. Orkestar je tada prema meni napravio jako lijepu gestu – kolegica iz dionice violončela je izašla pred orkestar i poklonila mi bocu vina, licitarsko srce i manžete za košulju s hrvatskim narodnim motivom. To je bila tako lijepa gesta koja se mi se nije ni prije ni poslije toga dogodila u toj formi i to je nekako obilježilo vrstu poštovanja i prisnosti koju orkestar i ja dijelimo svih ovih godina kroz sve ove programe i snimanja koja smo zajedno napravili. Ja sam uvijek rado u Zagrebu i rado radim s njima“, prisjetio se početaka suradnje maestro Marković za emisiju Svijet glazbe u razgovoru s autoricom i voditeljicom Tanjom Halužan.


Maestro Marković, odnedavno šef-dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra, ranije se ove godine susreo s članovima Simfonijskog orkestra HRT-a na studijskom snimanju Divertimenta za gudače Borisa Papandopula – djela koje je praizvedeno 1954. godine i koje je skladatelj posvetio Komornom orkestru Radio-Zagreba, preteči današnjeg Simfonijskog orkestra HRT-a. Bila je stoga ovo lijepa prigoda da se podsjeti na to dinamično i energično djelo uz 30. godišnjicu smrti našega velikana 20. stoljeća.

Ostatak programa bio je posvećen Petru Iljiču Čajkovskom. Njegove Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar donijele su i povratak violončelista Lászlóa Fenyöa uz Simfonijski orkestar HRT-a nakon osam godina. Glazbenik je nadahnutom izvedbom, kojoj je, odgovarajući na odobravanja iz publike, pridodao i Sarabandu iz druge Suite za solo violončelo J. S. Bacha, potvrdio zašto se nalazi u samome vrhu violončelističke elite.


„Jako sam sretan što sam ovdje, jer je riječ o sjajnom orkestru i o divnom programu – Čajkovski i Čajkovski. Bit će to romantizam u punom sjaju, što vjerujem i publika voli. Jako volim Rokoko varijacije, to su mi predložili da sviram. U kombinaciji sa Šestom simfonijom, to je sjajna ideja i nisam se bunio. To je zbilja fantastična skladba – nekada sam, prije dosta godina, stalno svirao Varijacije, a sada ih nisam svirao sigurno godinu dana, pa mi je i zbog toga ovo posebna prigoda.“, otkrio je prije nastupa László Fenyö.


Naposljetku, Šesta simfonija, Patetična, Petra Iljiča Čajkovskog dovela je do kulminacije programa koji je svojevrsnom gradacijom, od gudača u Papandopulu, preko mocartovskh i hajdnovskih uzora u Rokoko varijacijama, doveo do raskošne i ekspresijom intenzivne Šeste simfonije koja i danas, zagonetnom koncepcijom i majstorskim oblikovanjem, slušatelje ostavlja zadivljenima.


S istim programom, glazbenici gostuju u Njemačkoj, u Rosenheimu, 15. studenoga 2021.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi te na Slušaonici Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!