12:06 / 06.03.2020.

Autor: Ljiljana Saucha/M.Š./HRT

Jedna praizvedba i dvije obljetnice

Katarina Kutnar i Berislav Šipuš ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Katarina Kutnar i Berislav Šipuš ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Foto: - / HRT

'Učitelj i učenik' koncert je Simfonijskog orkestra HRT-a koji se 5. ožujka održao u KD Vatroslava Lisinskog. Učitelj je Stanko Horvat, a učenik Berislav Šipuš čije su se skladbe čule uz Beethovenovu 4. simfoniju.
Učitelj i učenik nazvan je koncert iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) koji je sinoć (5. ožujka) održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Učitelj je poznati skladatelj Stanko Horvat, a učenik nagrađivani skladatelj i dirigent Berislav Šipuš. Njihove skladbe posjetitelji su čuli uz Četvrtu simfoniju Ludwiga van Beethovena.

Skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog Berislav Šipuš predvodio je program u kojem je praizvedena njegova Sinfonia concertante za violinu i orkestar. Maestro Šipuš rezidencijalni je skladatelj glazbenih ansambala HRT-a u sezoni 2019./2020. te je Sinfoniu concerante i skladao na narudžbu HRT-a. U djelu se pojavljuju različiti motivi i teme, podjednako podijeljeni orkestru i violini.

- Ona (violina, op.a.) ima jednu svoju kadencu gdje je u tišini sama, u kojoj se objedinjuju različiti materijali koji se događaju s kojima se violina ponekad i bori s orkestrom, ponekad je se ni ne čuje nego ju se vidi, ali ona onda izađe… Ona je pobjednica i na kraju ona donese neki mir, neku utopiju, neku nadu – kazao je o svom novom djelu maestro Šipuš.  

- Skladba je od početka bila zamišljena kao pravi, klasični koncert za violinu i orkestar. Prvo sam razmišljao o solistu/solistici jer mi je bila potrebna točno određena osoba za koju ću pisati 'koncert' (s obzirom na to da nikako ne volim skladati samo za instrument), odlučio sam da će to biti netko od naših najmlađih violinskih virtuoza i nada. Odlučio sam se za Katarinu Kutnar koju sam puno puta slušao, surađivao s njom u praizvedbi moje skladbe Three Short Tales from Blind Forest za violinu i klavir, i shvatio sam da ima goleme potencijale, umjetničke, izvedbene, tehničke, emotivne – i predložio joj da bude solistica za moj koncert – objasnio je maestro Šipuš odabir solistice.

                                                    Katarina Kutnar
Katarina Kutnar nagrađivana je violinistica iznimnog glazbenog izričaja, violinu je diplomirala 2017. u klasi Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a trenutačno se usavršava na Visokoj školi Franz Liszt u Weimaru u klasi Friedemanna Eichhorna s profilom komorne glazbe.

- Neizmjerna mi je čast  što je maestro Šipuš napisao ovaj Koncert baš za mene i što sam imala priliku prvi puta ga izvesti. Mogu reći da smo to dobro doradili – bila je iskrena Kutnar.  

Zanimljiva skladateljska večer otvorena  je Dithyrambosom, posljednjim orkestralnim djelom Stanka Horvata, doajena hrvatske suvremene glazbe i Šipuševa profesora, preminulog 2006. godine, a u povodu 90. godišnjice njegova rođenja. U drugom dijelu izvedena je Četvrta simfonija u B-duru Ludwiga van Beethovena kojom je orkestar obilježio veliku, 250. obljetnicu skladateljeva rođenja.


                                                              Sergej Evseev, koncert-majstor

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu, urednice Gordane Krpan, na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT-HR3) tijekom kojeg su slušatelji za vrijeme stanke u dvorani mogli čuti razgovore s Katarinom Kutnar i Berislavom Šipušem. Radijska snimka izravnog prijenosa dorazgovore s Katarinom Kutnar i Berislavom Šipušemstupna je u Slušaonici HR-a sljedećih sedam dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!