11:13 / 26.03.2021.

Autor: A.V./HRT

Klasika i vrhunski pijanizam na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a

Ivan  Krpan, Enrico Dindo, Simfonijski orkestar HRT-a

Ivan Krpan, Enrico Dindo, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Simfonijski orkestar HRT-a u Laubi je 25. ožujka 2021. održao još jedan u nizu koncerata u Majstorskom ciklusu bez publike, poštujući epidemiološke mjere. No program pod vodstvom maestra Enrica Dinda, uz solista, pijanista Ivana Krpana, mogao se pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije. Na programu su bila djela Ludwiga van Beethovena, Julija Bajamontija i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Bila je to i prigoda za ponovni susret Simfoničara sa svojim šefom dirigentom nakon punih pet mjeseci.


- Nedostaje mi moj orkestar, nedostaje mi grad Zagreb, nedostaju mi putovanja, večere koje smo imali ovdje. Bio sam navikao izlaziti s prijateljima iz orkestra i drugim prijateljima koje imam u Zagrebu. Nedostaju mi koncerti općenito, ne samo ovdje, ali vjerujem da bismo ipak trebali biti sretni što u ovakvoj situaciji imamo priliku stvarati glazbu i zahvaljujući Hrvatskoj radioteleviziji možemo podijeliti našu radost sa svima koji nas slušaju. - rekao je maestro Dindo uoči nastupa u razgovoru s voditeljicom izravnog televizijskog prijenosa, Janom Haluzom.

Nakon dramatične i energične uvertire Koriolan, op. 62 Ludwiga van Beethovena, uslijedila je Simfonija u C-duru Julija Bajamontija, koji se, kao jedan od vodećih intelektualaca srednje Dalmacije s kraja 18. stoljeća, uz mnogobrojne aktivnosti, bavio skladanjem, ali i medicinom. Na temelju osobnog liječničkog iskustva u borbi s epidemijom kuge napisao je vrijedno medicinsko djelo, Povijest kuge u Dalmaciji 1783-1784, pa je izvedba njegove Simfonije u C-duru, kao i cijelog sinoćnjeg programa, bila posveta svim zdravstvenim djelatnicima koji se bore protiv pandemije našega doba.


-Bajamonti je za mene bio veliko iznenađenje. On je pretklasični autor, pa je to jedna vrlo lagana, zabavna i elegantna simfonija, i vrlo dobro se slaže s ostalim djelima na programu. - otkrio je svoje dojmove maestro Dindo. Bila je to i prva izvedba toga djela u novoj transkripciji temeljenoj na autografu pronađenom u Splitu i dopunjenoj uvidom u partituru objavljenu 1978. u redakciji Lovre Županovića.

Zvijezda večeri ipak je bio pijanist Ivan Krpan kojemu je pripala završnica programa – 27. koncert za klavir i orkestar u B-duru, KV 595 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Mladi i nagrađivani pijanist, vinuo se u sam vrh međunarodne pijanističke scene nakon pobjede na prestižnom međunarodnom pijanističkom natjecanja Ferruccio Busoni u Bolzanu u Italiji 2017. Otkrio je zašto je za ovu suradnju sa Simfoničarima i maestrom Dindom izabrao Mozarta:


- Jako volim ovaj koncert, a i svirao sam ga dosta puta, i nekako svaki put kad ga izvodim, pogotovo s drugim orkestrom i drugim dirigentom, uvijek je novo iskustvo. To je za mene jako lijepa prilika za naučiti nešto novo o toj glazbi i čini mi se da taj rad onda uvijek traje, i svaki put postaje i meni sve zanimljiviji. -  rekao je Ivan Krpan, zaključivši kako ga veseli Mozartova glazba puna optimizma i svježe energije.


Snimka izravnog prijenosa dostupna je na platformi HRTi 72 sata nakon emitiranja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!